Tensió entre el Govern i el PP

El debat sobre la rebaixa del delicte de sedició fica pressió a Feijóo en plena renovació del CGPJ

El líder del PP avisa Sánchez que si disminueix les penes estarà desprotegint la democràcia espanyola

El polític gallec assegura que si arriba a la Moncloa agreujarà els càstigs també per rebel·lió

El debat sobre la rebaixa del delicte de sedició fica pressió a Feijóo en plena renovació del CGPJ

David Mudarra / PP

1
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El debat dels Pressupostos i les exigències d’ERC perquè el Govern reformi el delicte de sedició han arribat en el pitjor moment per a Pedro Sánchez, que està a punt de tancar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) amb el PP. Aquest dijous, unes paraules ambigües de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, a la tribuna del Congrés han elevat la tensió política i han obligat el president dels populars, Alberto Núñez Feijóo, a parlar d’aquest delicte i de la possibilitat que l’Executiu redueixi les penes. Sánchez es va comprometre en la investidura, el 2020, que així ho faria, per «homologar-lo» als anys de presó que hi ha en altres països europeus.

Notícies relacionades

Feijóo havia evitat aquests últims dies entrar en aquest assumpte davant els mitjans de comunicació, perquè les converses per renovar el CGPJ, després de gairebé quatre anys amb el mandat caducat, són en la recta final. La seva número dos, la secretària general, Cuca Gamarra, va desvincular dimarts l’assumpte dels jutges de la sedició i no va voler afegir llenya al foc. Aquest dijous, després de la declaració de Montero que Sánchez complirà el seu compromís i portarà al Congrés una iniciativa per modificar el Codi Penal, tots els focus s’han mogut cap al PP, per veure si s’aixecava de la taula. No ha sigut així. Ella ha aclarit als passadissos de la Cambra baixa que no hi ha data per portar aquesta reforma a l’hemicicle i que només es referia a la voluntat general de Sánchez de voler reformar el delicte.

Pocs minuts després, el líder dels conservadors, coneixedor de l’aclariment, ha reflexionat en una conferència a Santander, a preguntes del moderador, sobre el delicte de sedició i ha advertit Sánchez: «Necessitem saber si el Govern està disposat a protegir la democràcia espanyola o a sobreviure com a Govern [a la Moncloa]». Feijóo ha assenyalat que veu «divergències» entre «membres del Govern», amb referència a Montero, i ha reclamat al cap de l’Executiu que aclareixi què vol fer. «Si podem governar Espanya, agreujarem les penes de sedició i rebel·lió. I els tipificarem de manera precisa», ha concretat Feijóo, que ha reclamat de nou que es torni a introduir com a delicte la mera convocatòria d’un referèndum il·legal