Codi de conducta

Els grups estudien forçar el desbloqueig al Parlament de la comissió per sancionar Dalmases

El reglament de la Cambra preveu mecanismes per reclamar al seu president, en aquest cas Jaume-Alonso Cuevillas, que convoqui l’òrgan

Els grups estudien forçar el desbloqueig al Parlament de la comissió per sancionar Dalmases
3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Més de tres mesos després que es fes pública la conducta intimidatòria del diputat i vicepresident de Junts, Francesc de Dalmases, a una periodista del programa ‘Preguntes freqüents’, res s’ha mogut al Parlament per avaluar si els fets mereixen una sanció. La comissió on s’hauria de prendre aquesta decisió, la de l’estatut del diputat, la presideix Jaume Alonso-Cuevillas, del mateix partit que el dirigent que està sota el focus i també de l’òrbita de Laura Borràs. Han passat tres mesos des que la Mesa del Parlament va derivar el cas a l’òrgan i, a més de les informacions publicades, hi ha hagut dos informes –el de la CCMA i el de Junts– i compareixences que han ratificat les pressions de Dalmases. És per això que la majoria de grups estan en converses per intentar desbloquejar la situació.

Va ser el 26 de juliol quan la Mesa del Parlament, amb Borràs esgotant les últimes hores abans de ser suspesa com a presidenta, va derivar el cas a la comissió a petició del PSC, ERC, els comuns i la CUP perquè s’elaborés un informe. Fonts parlamentàries asseguren que no s’ha avançat gens des d’aleshores. «No diré res», ha respost a EL PERIÓDICO el mateix Cuevillas al ser preguntat si pensa posar data a la reunió de la comissió. Els grups sol·licitadors han insistit a demanar en les últimes setmanes que es convoqui l’òrgan. Però, davant la falta de resposta i la irrupció ara de l’informe intern de Junts, han començat ja els contactes per desencallar la situació.

L’article 54.1 del reglament del Parlament preveu que una comissió, també aquesta, pot ser convocada pel seu president a iniciativa pròpia o bé a petició de dos grups parlamentaris o d’una cinquena part dels membres de la comissió. Aquest dimarts la jornada en la institució està marcada per la compareixença del conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, per abordar la crisi a la cúpula dels Mossos, per la qual cosa la majoria de grups dona per fet que no serà fins aquest dimecres quan es concretin moviments pel cas Dalmases.

Notícies relacionades

De fet, també esperen què decideix fer la direcció de Junts, que es reuneix de manera extraordinària aquest dimarts a la tarda per estudiar les possibles conseqüències del comportament de Dalmases, que en la comissió va admetre que va tenir una discussió amb la periodista però va assegurar que no va llançar «cap amenaça». Tant els comuns com Ciutadans van demanar la seva dimissió. A nivell de partit, admeten que a l’hora de decidir si es produeix una sanció interna, el cas «no encaixa amb cap altre d’estipulat» pel reglament de la formació, tot i que admeten que «tot és interpretable».

En el cas del Parlament, els articles 7 i 8 del codi de conducta dels diputats reclama que aquests estan subjectes a una «actitud exemplar» i un «tracte adequat i respectuós» amb els altres diputats i també amb els mitjans de comunicació, davant els quals han d’orientar la seva conducta «a favor del dret a la informació». Els fets protagonitzats per Dalmases, que va agafar la periodista pel braç i la va esbroncar a porta tancada perquè no estava d’acord amb les preguntes que li havien formulat a Borràs durant una entrevista, estan emmarcats en el capítol d’infraccions lleus, segons està establert en el codi de conducta. Per tant, si es considera que ha de ser amonestat, la sanció que la comissió hauria d’elevar a la Mesa del Parlament podria anar des de l’amonestació pública a una multa d’entre 600 i 12.000 euros.