Terrorisme

L’home a qui Estat Islàmic hauria encomanat atemptar al Camp Nou en un Barça-Madrid accepta tres anys de presó

Es va radicalitzar al començament de la pandèmia, canviant el seu comportament cap a una persona «autoritària i intransigent»

L’home a qui Estat Islàmic hauria encomanat atemptar al Camp Nou en un Barça-Madrid accepta tres anys de presó

DAVID RAMÍREZ

3
Es llegeix en minuts

Mohammed Yassin Amrani, acusat d’haver rebut l’ordre d’Estat Islàmic (Daesh) d’atemptar contra el Camp Nou amb un dron durant un partit de futbol entre el Barcelona i el Reial Madrid, ha acceptat que se’l condemni a tres anys de presó per autocapacitació i autoadoctrinament, en el judici celebrat a l’Audiència Nacional.

Després d’arribar a un acord de conformitat amb la Fiscalia, Yassin Amrani ha respost amb un breu «sí» a les dues preguntes que li ha formulat el tribunal: si es confessava culpable i si es conformava amb la pena sol·licitada per a ell pel Ministeri Públic.

En el seu escrit d’acusació, la Fiscalia sol·licitava que fos condemnat a nou anys per un delicte de participació activa en organització terrorista i, en cas de no poder emprovar-se, demanava per a ell tres anys i sis mesos de presó per un delicte d’autocapacitació i autoadoctrinament.

Ha sigut aquest segon delicte el que ha motivat l’acord amb el fiscal, que ha afegit 6 anys més d’inhabilitació absoluta, i així es plasmarà en la sentència, segons ha avançat el tribunal.

Per a la Fiscalia, l’acusat va transitar des de la publicació en els seus perfils de continguts provinents dels òrgans de difusió de propaganda de Daesh fins a la seva adhesió als postulats de l’organització terrorista i la seva plena integració.

«En efecte, l’acusat, en el curs d’un procés de ràpida evolució, i vinculat al confinament de la pandèmia de covid-19 es va convertir en un membre de Daesh, organització a la qual ha jurat lleialtat i obeir tot el que li mani el seu líder», detalla.

Radicalització en plena pandèmia

Va ser el març del 2020 quan Yassin Amrani va canviar la seva manera de comportar-se i es va convertir «en una persona autoritària i intransigent». «Va deixar el consum d’alcohol i altres substàncies i es va dedicar a l’oració. Aquestes circumstàncies de la seva vida privada van transcendir en l’activitat pública que es plasma, principalment, en el seu perfil de Facebook», afirma el fiscal en el seu escrit.

Aquest procés va ser advertit per un membre d’Estat Islàmic que, després de contactar amb ell per l’esmentada xarxa social, el va comminar que es descarregués l’aplicació de missatgeria Telegram, comunament utilitzada per l’organització terrorista.

A través de l’aplicació, i com a «redempció de la seva vida passada de consum d’alcohol i allunyat de la religió», aquest membre de Daesh li va oferir «un lloc al paradís» si cometia un atemptat amb què purificaria la seva vida.

Aquest atac consistia, segons la Fiscalia, a utilitzar un dron amb una càrrega explosiva adossada. El dispositiu havia de ser elevat sobre l’estadi de futbol del Camp Nou quan es disputés el denominat clàssic de futbol entre el Barcelona i el Reial Madrid i, una vegada dins de l’esmentat recinte esportiu, seria detonat.

Abans de portar a terme aquesta acció, però, el captador li va demanar que «rebaixés el to de les seves manifestacions públiques a Facebook per no cridar l’atenció dels serveis policials».

Maneig de drons

Després d’eliminar el seu perfil a Facebook, Amrani va començar un «període d’assimilació de coneixements de la doctrina» de Daesh, i va ser contactat «per part de persones de l’esmentada organització per formar-lo tècnicament en el maneig de drons».

Malgrat l’esmentat atac, el Ministeri Fiscal considera que «el projecte criminal més probable» en relació amb les circumstàncies personals de l’acusat era que «sortís al carrer proveït d’una arma blanca» i ataqués les persones que es trobés.

Per a això, «l’acusat va ser influït per les publicacions d’entitats mediàtiques vinculades a Daesh i que cridaven a la comissió d’atemptats durant la situació de crisi sanitària derivada de la propagació mundial de la covid-19».

Notícies relacionades

La Guàrdia Civil, encarregada de la investigació que va desembocar en la seva detenció, considerava que els seus actes externs evidenciaven «no només el seu propòsit de capacitar-se per a la comissió d’atemptats terroristes, sinó la plenitud i culminació del procés, fins a mostrar-se com una persona preparada en tots els sentits per contribuir a la consecució de les finalitats de Daesh».

Segons l’Institut Armat, Yassin Amrani, en tant que integrant de l’organització i membre actiu de la mateixa, «estava disposat a desplaçar-se a l’estranger per combatre a les files del Daesh i, de no ser això possible, a la comissió d’atemptats terroristes».