Carla Antonelli se’n va

El PSOE es defensa i assegura que complirà el seu «compromís» amb la llei trans

«El nostre treball parlamentari serà suficient i el necessari per mirar d’anar complint els objectius», assegura la portaveu Isaura Leal

El PSOE es defensa i assegura que complirà el seu «compromís» amb la llei trans
3
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

La sortida de Carla Antonelli del PSOE per la seva «profunda decepció» per la tramitació de la llei trans ha provocat un incendi que ha obligat el partit a aclarir que manté vigents el seu compromís i la seva paraula amb aquesta norma. Això sí, ha demanat temps per treballar la llei i aconseguir que «una àmplia majoria parlamentària» la recolzi.

«Hi ha un compromís del Govern i un compromís de tramitació d’aquesta llei al Parlament, i nosaltres som persones que fem gala de mirar de complir el nostre compromís i la nostra paraula, que mantenim vigent. El nostre treball parlamentari serà suficient i el necessari per mirar d’anar complint els objectius», ha assegurat la portaveu adjunta del PSOE al Congrés, Isaura Leal.

Leal ha donat la cara aquest dimarts en roda de premsa, en lloc de comparèixer l’assidu portaveu Patxi López, minuts després que la històrica activista Antonelli anunciés que sol·licitava la suspensió de la seva militància socialista pels retards en la tramitació de la polèmica llei trans.

Leal ha mostrat a Antonelli el respecte i el reconeixement del PSOE a «tota una vida dedicada a la defensa dels drets de tots els col·lectius» durant tants anys, a més de reconèixer que hauria desitjat que la seva veu, la seva paraula i les seves manifestacions haguessin seguit dins del PSOE, on «ha escrit pàgines molt importants en l’avenç de drets».

Ara bé, ha precisat que espera que l’activista no hagi pres aquesta decisió arran de «falsos rumors» i «informacions que no tinguin fonament».

En aquest sentit, la portaveu socialista ha afirmat que «en la tramitació de la llei trans no s’està produint cap retard» i ha aclarit que el PSOE manté la seva voluntat de diàleg, acord i negociació per tirar endavant la norma amb una àmplia majoria.

L’ampliació, una vegada més, del termini d’esmenes de la llei trans està dins de la «normalitat», ha asseverat Leal, que ha esgrimit dues raons per a aquest nou marge temporal: d’una banda, ha dit, el Congrés està bolcat en la tramitació dels Pressupostos Generals de l’Estat. De l’altra, és necessari dedicar temps a la llei per la seva «importància» i envergadura».

Tanmateix, ha demanat que no es confongui aquesta voluntat de treballar a millorar el text i a tancar acords amb la resta dels grups amb el fet que hagi caducat el compromís d’aprovar la norma.

«Sens dubte la nostra voluntat de continuar avançant en la tramitació de la llei és determinant. Donar-li la importància que té, també», ha insistit, per precisar que, al reconèixer nous drets, «mereix temps, dedicació i acord» i per a això cal «continuar comptant amb una mica més de temps a l’hora de possibilitar no només la presentació d’esmenes del PSOE, també per part de la resta dels grups parlamentaris».

«És imprescindible comptar amb una àmplia majoria parlamentària i en aquesta recerca, i pel bé dels drets que s’hi reconeixeran (en la llei), necessitem temps per seguir treballant-la», ha explicat Leal, que no ha volgut precisar si la llei estarà aprovada al desembre.

Unides Podem no oculta el seu disgust amb aquesta situació. Des de fa uns dies la formació morada adverteix de la intenció socialista de prorrogar la tramitació de la llei. Aquest dimarts, la titular d’Igualtat, Irene Montero, qualificava de mala notícia que PSOE i PP decideixin retardar-la.

«No podem fer esperar més les persones trans i la comunitat LGTBI perquè els seus drets siguin llei, sense un sol dret menys. Aquest és el compromís del Govern», ha etzibat.

Notícies relacionades

La secretària d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez, ha assegurat que són «a temps d’esmenar aquesta situació».

Des de l’oposició, el PP ha demanat un «debat en profunditat» i que se celebrin compareixences d’experts i expertes per elaborar una llei que «doni resposta al que les persones trans necessiten, però que no faci un mal innecessari», ja que la portaveu Cuca Gamarra ha assegurat que el projecte que ha redactat el Govern «pot generar dany irreparable per a nens, nenes i adolescents, no només des del punt de vista de la salut, també de la seguretat jurídica».