Manifest

Onze personalitats independentistes exigeixen una investigació internacional sobre Pegasus

Lluís Llach, Quim Torra, Elisenda Paluzie i altres dirigents firmen un manifest per «suspendre tota via de col·laboració» amb el Govern espanyol

zentauroepp45575862 torra181023121550

zentauroepp45575862 torra181023121550

1
Es llegeix en minuts
EFE

El cantautor Lluís Llach, l’expresident Quim Torra, exdiputats com Josep Costa, Antonio Baños, Albano Dante Fachin i Àngels Martínez-Castells i l’exlíder de l’ANC Elisenda Paluzie han firmat un manifest que demana «suspendre tota via de col·laboració» amb el Govern de l’Estat pel cas Pegasus.

Amb el títol d’«Apel·lació als parlamentaris catalans. Empara i protecció davant l’espionatge sistèmic i massiu a la ciutadania de Catalunya», el manifest denuncia l’espionatge polític a més de 60 independentistes a través del programa de ciberespionatge Pegasus.

«L’Estat espanyol ha protagonitzat el cas d’espionatge sistemàtic i planificat més greu de l’Europa occidental contra ciutadans democràtics i pacífics. Aquest espionatge i aquesta persecució s’ha fet contra el moviment independentista per destrossar les seves aspiracions polítiques legítimes», denuncia el text.

Per això, els signants apressen els diputats catalans a impulsar una «comissió d’investigació internacional independent per aclarir l’abast de l’espionatge massiu contra la minoria nacional catalana dins de l’Estat espanyol».

També insten els partits catalans a «suspendre tota via de col·laboració i negociació amb el Govern espanyol i els partits que en formen part, així com amb els poders de l’Estat espanyol, mentre no es conegui el resultat d’aquesta investigació internacional independent», una apel·lació que pretén posar fi a l’entesa entre ERC i l’Executiu de Pedro Sánchez.

Notícies relacionades

En tercer lloc, el manifest demana obrir un «servei real i efectiu d’empara de les persones espiades, coordinada per entitats especialitzades en defensa dels drets humans».

«Instem els representants democràtics de la ciutadania de Catalunya a actuar amb valentia, determinació i rapidesa. No hi valen excuses», adverteix el manifest, que també firmen Salvador Cardús, Vicent Partal, Marta Sibina i Blanca Serra.