Nova etapa a la Generalitat

El PSC proposa a Aragonès un pla de xoc de 850 milions per als pressupostos

  • Els socialistes emplacen el Govern a aprovar els comptes dimarts que ve si és cert que l’exconseller Jaume Giró els tenia ja elaborats

El PSC proposa a Aragonès un pla de xoc de 850 milions per als pressupostos

ACN

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Tot i que el president Pere Aragonès els descarta en la fase inicial de la negociació de pressupostos, el PSC tira milles i no només manté la seva oferta per aprovar-los, sinó que li posaran a sobre de la taula una proposta de pla de xoc de 24 mesures que representen una inversió de 848 milions d’euros perquè valori la seva incorporació en els comptes. Salvador Illa es reunirà amb el cap del Govern a finals de la setmana que ve amb aquesta concreció sota l’aixella, una trobada de la qual els socialistes esperen sortir amb l’aclariment de si compta o no amb ells per a la geometria variable a què està obligat per continuar la legislatura.

La proposta del PSC gairebé triplica el pla de 300 milions que Aragonès va detallar en el debat de política general. La portaveu del partit, Alícia Romero, ha argumentat que la despesa per fer front a la inflació i l’augment de preus seria assumible gràcies als 3.000 milions addicionals que rebrà la Generalitat si aprova els pressupostos gràcies a l’augment del sostre de despesa. Entre les mesures que defensen hi ha la deducció fiscal de 100 euros per a les famílies amb hipoteca que tinguin ingressos inferiors als 30.000 euros o als 47.000 en cas que siguin dos cònjuges amb declaració conjunta. També una ajuda addicional directa de 200 euros per a les famílies amb baixos ingressos.

Altres propostes passen per augmentar un 15% la renda garantida de ciutadania –com ha fet la Moncloa amb l’ingrés mínim vital–, l’augment de les pensions no contributives i 300 milions en ajudes per a les empreses i els autònoms més afectats per l’increment dels costos de producció. Romero ha criticat al president que presentés el seu anomenat «escut social» sense haver dialogat abans amb els agents econòmics i socials, cosa que el PSC sí que ha fet en les dues últimes setmanes.

Notícies relacionades

L’objectiu d’Illa és posar sobre la taula del president la proposta i esperarà la compareixença de dimecres al Parlament per escoltar quin rumb emprèn el Govern en minoria. De partida, els socialistes consideren una «mala notícia» que Aragonès reconegués en l’entrevista de TV-3 aquest dijous que l’1 de gener no entraran en vigor els pressupostos. «Si Giró els va deixar preparats, no entenem què impedeix que l’Executiu els aprovi dimarts que ve», ha deixat caure Romero, que també ha advertit que una pròrroga pressupostària «limitaria molt» el marge d’actuació i la despesa.

La portaveu, en la línia del primer secretari del partit, ha negat que els pressupostos estiguin condicionats per la taula de negociació sobre el conflicte polític. A més, ha negat que hi hagi «repressió» a Catalunya, malgrat que alhora ha reafirmat el compromís del PSC d’ avançar en la desjudicialització i la modificació del delicte de sedició.