Els detalls

Ajudes als alumnes i ampliació de la T-Jove: les noves mesures anticrisi del Govern

  • Aragonès també anuncia una paga de fins a 250 per al lloguer dels joves i l’augment del 50% del bo tèrmic per a llars vulnerables

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimarts el contingut del nou paquet de mesures per pal·liar els efectes de la inflació a Catalunya que, com va avançar EL PERIÓDICO, ascendeix fins als 300 milions d’euros. La bateria d’ajudes, majoritàriament directes, es reparteix entre famílies, llars vulnerables, joves i pimes, acompanyades d’una proposta que avança cap a la transició energètica. Aquests són els detalls pla de xoc:

Famílies

A causa de l’increment del cost associat a l’escolarització, el Govern ofereix una deducció en el tram autonòmic de l’IRPF de 100 euros a les famílies dels alumnes d’Infantil 3 i fins a quart d’ESO, tant dels matriculats en centres públics com privats, amb «rendes mitjanes i baixes», no de manera universal. Així, pot ser reclamada per uns 973.000 alumnes, segons el càlcul de l’Executiu, i té un impacte total per a les arques públiques de 100 milions d’euros vinculat a l’aprovació dels pressupostos del 2023.

Llars vulnerables

L’Executiu augmentarà en un 50% el bo tèrmic, l’ajuda prevista per pagar la factura energètica aquest hivern, tenint en compte l’encariment de la vida. Aquests imports per llar oscil·laven entre 41 i 186 euros, i ara seran d’entre 125 i 560 euros, i els rebran les 100.219 llars que ja cobraven l’ajuda. Aquest augment implica 8,8 milions d’euros més a càrrec de la Generalitat i, dins de cada casa, suposa poder adquirir entre 5 i 21 bombones de butà, segons el grau de vulnerabilitat. Es dona un marge de tres mesos des de l’inici del tràmit i fins a l’arribada dels diners. Aquesta mesura pot ser d’aplicació immediata perquè està contemplada com a part del pressupost 2022.

Joves

Aquesta mateixa setmana es posarà en marxa la convocatòria d’ajudes al lloguer per a gent jove, de fins a 36 anys. L’import de l’ajuda és de fins a 250 euros mensuals per persona, atenent als ingressos propis i el preu del lloguer. La idea és que puguin beneficiar-se’n els que no disfruten de l’ajuda del Govern central. La Generalitat contempla destinar un total de 29 milions d’euros a aquesta mesura dels pressupostos vigents.

D’altra banda, el Govern ampliarà la T-Jove fins als 30 anys de manera bonificada, que actualment finalitzava als 24 anys. Això suposa un cost de 30 milions d’euros i entrarà en vigor d’acord amb els comptes de l’any vinent.

Paquet energètic

La Generalitat busca accelerar la instal·lació de plantes de producció d’energia renovable i biogàs. Un primer pas és agilitar els tràmits de les instal·lacions inferiors a 5MW amb la digitalització del procés i la incorporació de més professionals per reduir a sis mesos el temps màxim fins a autoritzar projectes de plantes i parcs de generació elèctrica renovable amb potència superior a 5MW. L’objectiu és que en menys d’un any els parcs puguin estar injectant electricitat renovable a la xarxa elèctrica de mitja tensió, segons fonts de l’Executiu.

D’altra banda, hi ha un fons destinat a la retirada de l’amiant (40 milions) amb la consegüent instal·lació de plaques per a autoconsum i una línia de subvencions per a projectes de bioenergia (25 milions), mentre s’obriran oficines de transició energètica per a pimes (2,2 milions).

Un altre dels objectius és poder accelerar la instal·lació de fonts de producció d’energia renovable per a l’autoconsum, amb el reforç d’una línia de subvencions per cobrir totes les peticions amb 51,3 milions. Actualment s’autoritzen uns 2.000 projectes com aquests mentre que fa un any eren uns 500.

Finalment, el Govern mirarà d’estimular l’estalvi energètic amb subvencions a les comunitats de veïns i empreses perquè els llums siguin encesos i apagats de manera automàtica (11,5 milions).