Nou Consell Executiu

El Govern de Pere Aragonès fitxa un excàrrec de confiança de Carles Puigdemont

  • Joaquim Nin, que prové de l’antiga Convergència i del PDeCAT, és el nou secretari general d’Universitats, la conselleria que pilotarà Joaquim Nadal

nin

nin

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de la presa de possessió dels nous consellers, és el torn dels secretaris generals, peces clau per al funcionament de l’engranatge diari del Govern. L’anomenat ‘sottogoverno’ sol estar format per una barreja de perfils tècnics i, alhora, de confiança de la persona que comanda el departament.

L’aposta d’ERC ha sigut renovar els número dos de les conselleries que estaven en mans de Junts i situar-hi persones de la seva òrbita o bé independents. A excepció de Joaquim Nin, que va ser vicepresident primer de la Diputació de Tarragona i secretari general de la Presidència durant l’etapa de Carles Puigdemont. De ser la mà dreta del gran líder de Junts passarà a treballar colze a colze amb l’exsocialista Quim Nadal en Universitats sota la capa del republicà Pere Aragonès.

Joaquim Nin, secretari general de Recerca i Universitats

És la principal peça que s’emporta ERC de les files postconvergents. Nascut a Albinyana el 1964, va ser secretari general de Presidència en el Govern de Carles Puigdemont i exvicepresident primer de la Diputació de Tarragona, per Junts (la coalició, no el partit). Procedent de l’extinta Convergència i militant després del PDeCAT, la seva experiència política va de l’alcaldia d’Albinyana a diputat a la Diputació de Tarragona i delegat del Govern en aquesta província. Amb estudis en relacions laborals i prevenció de riscos, havia exercit abans altres càrrecs de perfil tècnic a l’administració i ens supramunicipals.

Bernat Costas, secretari general d’Acció Exterior

El fins ara director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Bernat Costas, una de les persones de confiança del president Pere Aragonès, fa el salt a la secretaria general d’Exteriors, ara sota la batuta de Meritxell Serret. De fet, ja va ser el seu assessor quan era consellera d’Agricultura. Nascut a Tordera el 1981 i llicenciat en ciències polítiques, dins de la Generalitat ja va ser director de l’oficina del vicepresident quan Aragonès ocupava aquest càrrec.

Josep Maria Vilarrúbia, secretari general d’Economia i Hisenda

De director general a Avançsa, en Empresa i Treball, a secretari general d’Economia i Hisenda. Aquest és el trajecte que fa Josep Maria Vilarrúbia, que aterra a la conselleria de Natàlia Mas, que estarà en el punt de mira en les pròximes setmanes per la negociació dels pressupostos. Nascut a Vic el 1976 i llicenciat en economia, ha sigut director d’estudis estratègics i quantitatius en el servei d’estudis del Banc Sabadell.

Tamara Garcia de la Calle, secretària general d’Interior

Tot i que no hi ha nou conseller a Interior, Joan Ignasi Elena canvia Oriol Amorós per Tamara Garcia de la Calle com a secretària general. Nascuda el 1977 a Sant Vicenç de Castellet i llicenciada en psicologia, té també formació en direcció pública. Fins ara era la directora de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya i abans havia passat pel gabinet tècnic de la conselleria de Justícia i per la conselleria d’Exteriors.

Joan Jaume, secretari general de Territori

Amb llarga trajectòria en l’administració i coneixedor de la funció pública, Joan Jaume és el nou secretari general de Territori. Nascut a Barcelona el 1963 i llicenciat en dret assumeix la seva primera responsabilitat de gestió a la Generalitat el 1982 precisament en el mateix departament del qual ara serà el número dos i des d’aleshores ha exercit diferents càrrecs tant en governs convergents com durant el tripartit. Des del 2016 ha sigut president i conseller delegat de l’empresa pública Infraestructures de la Generalitat.

Oriol Amorós, secretari general de Drets Socials

Oriol Amorós (Barcelona, 1970) passa d’Interior a secretari general de Drets Socials, abans va exercir de secretari general al Departament de Treball i Afers Socials quan Chakir el Homrani pilotava la conselleria. Ara treballarà braç a braç amb el conseller Carles Campuzano. Enginyer tècnic agrícola de formació, prové del planter d’ERC i ha exercit diferents càrrecs a l’administració pública, la majoria vinculats a la carpeta que ara assumeix. A més de diputat durant nou anys en diferents etapes, va ser nomenat secretari general d’Immigració durant el tripartit i el 2016 va assumir la secretaria d’Igualtat. També va ser secretari general de Treball des del 2020 fins a les eleccions del 14-F de l’any passat.

Mercè Salvat, secretària general de Salut

Mercè Salvat (Riudoms, 1980) passa a ser la mà dreta del conseller Manel Balcells a Salut. Fins ara era la directora de Protecció Civil i abans va ser secretària general d’Acció Exterior durant l’etapa d’Alfred Bosch i cap de gabinet de Carles Mundó quan era conseller de Justícia. Llicenciada en ciències polítiques i administració, va estar vinculada a Salut com a gerent de les empreses vinculades al Servei Català de la Salut amb Alba Vergés al capdavant de la conselleria. Va bregar en diferents funcions en el departament de vicepresidència durant el segon tripartit.

Jordi Martinoy, secretari general de Justícia

Jordi Martinoy (Torroella de Montgrí, 1967) assumeix la secretaria general de Justícia, ara amb Gemma Ubasart com a consellera. Llicenciat en dret, aquesta legislatura era el director de Serveis Territorials d’Interior a Girona. Abans havia sigut el de Justícia en aquest mateix organisme. Entre el 2006 i el 2010, durant el Govern de José Montilla, va ser també delegat territorial del Govern en aquesta demarcació.