Nova etapa en la Generalitat

El Govern compara Laura Borràs amb Vox per negar la «legitimitat democràtica» del nou Consell Executiu

Així és el nou Govern: perfil dels 15 membres de l’Executiu català després de la ruptura entre ERC i Junts

«Som un govern republicà i independentista; això és inqüestionable», etziba Laura Vilagrà

El Govern compara Laura Borràs amb Vox per negar la «legitimitat democràtica» del nou Consell Executiu

David Zorrakino / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha assegurat que el Govern d’ERC és «inqüestionablement» independentista i ha criticat que la líder de JxCat, Laura Borràs, qüestioni la legitimitat de l’Executiu de Pere Aragonès amb uns termes «populistes» que ha recordat que Vox utilitza de manera habitual.

En declaracions a RAC-1, quan se li ha preguntat sobre les paraules de Borràs en les quals ha assegurat que el Govern de Pere Aragonès no té legitimitat «política ni democràtica», Vilagrà ha respost amb contundència: «És un llenguatge bastant populista utilitzar aquests termes. De fet, Vox l’utilitza habitualment al Congrés dels Diputats i crec que no és el que toca».

«Toca tranquil·litat, governar amb serenitat i bé, i abordar els problemes de la ciutadania, que no són pocs. És el que farem els pròxims mesos i anys», ha afegit la consellera.

Govern republicà

Malgrat admetre que el Govern català està ara en minoria, amb 33 diputats de 135 del Parlament, Vilagrà ha recordat que «hi ha moltíssims governs municipals» en la mateixa situació: «Això no vol dir que no tinguem tota la força i intensitat que fa falta per tenir un govern que, ara sí, estarà cohesionat i treballarà en una única direcció», ha remarcat.

La número dos del Govern ha qualificat les noves incorporacions de consellers de «molt potents» i ha destacat que «coneixen bé l’Administració i els seus àmbits sectorials i tenen molta experiència, i és innegable que s’ha configurat un govern fort i cohesionat».

Sobre el fet que entre aquestes incorporacions hi hagi figures destacades de l’antiga Convergència, el PSC i Podem Catalunya, i quan se li ha preguntat sobre si són independentistes, Vilagrà ha suggerit que «això s’hauria de preguntar a ells», però ha deixat clar: «Som un govern republicà i independentista. Això és inqüestionable».

Ha defensat així que tots els consellers tenen un «compromís absolut» per aconseguir el dret a l’autodeterminació i l’amnistia, i que tot el Govern «remarà en un mateix sentit».

Els pressupostos

Respecte als pressupostos del 2023, ha fet una crida que «tothom estigui a l’altura d’un moment molt difícil; estic convençuda que així serà», en relació amb un possible suport de JxCat, al qual ha recordat que la «base» d’aquests comptes serà «de manera molt àmplia» el projecte elaborat per Jaume Giró, conseller d’Economia fins fa pocs dies i dirigent de JxCat.

Notícies relacionades

«Farem els millors pressupostos possibles i busquem el suport de les forces independentistes i dels comuns, amb els quals compartim models de país i temes vinculats a aspectes socials i econòmics. Aquesta és la nostra prioritat», ha assenyalat, quan se li ha preguntat si es buscaria també el suport del PSC.

Finalment, Vilagrà ha recordat que la Conselleria de Polítiques Digitals quedarà ara «integrada» en la seva Conselleria e Presidència, amb l’objectiu que sigui «més a prop del president i de la maquinària de l’Administració», i ha obert la porta que directius públics de les conselleries que eren en mans de JxCat puguin continuar si així ho desitgen: «Seria possible fer-ho»