Pugna entre socis

La resposta d’ERC als tres punts de l’última proposta de Junts per salvar el Govern

Els postconvergents van polir les seves demandes, però, segons ERC, van mantenir l’esperit «innegociable» del primer escrit

La resposta d’ERC als tres punts de l’última proposta de Junts per salvar el Govern

ANNA BERGA / ACN / DAVID ZORRAKINO / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Diumenge, a última hora, Jordi Turull va enviar un whatsap a Pere Aragonès amb una versió reduïda de proposta extensa, en què van eliminar algunes arestes. Entre aquestes, la quarta demanda, la de restituir el cessat vicepresident, Jordi Puigneró. Amb tot, els republicans van considerar que el pla ‘in extremis’ mantenia l’esperit de la primera proposta, cosa que la feia «innegociable».

Nou ‘estat major’

 Al WhatsApp, Turull proposava que «l’espai de coordinació, consens i direcció estratègica de l’independentisme en els termes previstos en l’acord firmat per a la investidura, començarà a reunir-se abans del 15 de novembre».

Fonts republicans, van replicar aquest dilluns a la tarda que l’acord d’investidura a què es fa referència sanciona l’existència d’un Consell per la República (l’entitat creada per Puigdemont) «reformat», atesa, assenyala ERC, la «nul·la transversalitat» que presentava «fa un any i mig i ara, com es va veure en l’acte del cinquè aniversari de l’1-O». «I tampoc s’ha reformat», sentencia.



Participació de Junts a la Taula de diàleg

El que es va traslladar a Aragonès sobre el fòrum amb el Govern central assenyala que «pel que fa a la delegació catalana de la Taula en podran formar part membres del Govern i dels grups parlamentaris que recolzen l’Executiu i s’actuarà segons els termes continguts a l’acord d’investidura». Junts passava, per tant, d’exigir poder enviar-hi qui volgués a acotar el camp a consellers i membres del grup parlamentari del Parlament. Així, per exemple, el mateix Turull no podria formar part de la delegació.

ERC s’agafa a un altre document acordat, el pla de Govern, en què es defineix la taula de diàleg com un fòrum «entre governs», és a dir, amb la participació limitada a membres de cada executiu. Només ministres i consellers

Coordinació en el Congrés

El missatge de WhatsApp assenyala, quant a la relació d’ERC i Junts a les Corts que «en la pròxima reunió de coordinació [coneguda per 4x4] es concretaran els mecanismes per garantir la coordinació del criteri del Govern i de cada conselleria amb les actuacions dels grups parlamentaris del Congrés i el Senat i s’activarà un grup de treball a tal efecte que asseguri aquest objectiu, d’acord amb el previst en el pacte per a la investidura.

ERC respon que la coordinació ja existeix. I es remet als números. Fins al mes de maig passat, en el qual Marta Rovira va assenyalar en un tuit que en el que es portava de legislatura ERC havia votat a favor del Govern en el 71% de les ocasions i, Junts, en el 61,33%. Els republicans reconeixen que, després del tuit, «curiosament» han crescut el nombre d’abstencions postconvergents i, que en l’actualitat, Junts se situa en el 55% de votacions favorables a Sánchez.

«Una altra cosa», afegeixen, «és que mirin d’aconseguir als despatxos, per exemple per negociar els Pressupostos Generals de l’Estat, la influència que van perdre a les urnes», remarca un republicà.