Carta als agents

El comissari en cap dels Mossos retira el pols a la conselleria d’Interior

  • Les converses entre el conseller Elena i el comissari Estela es van succeir ahir dimarts per mirar de sufocar la dimensió pública de la crisi a la cúpula

  • Els comandaments dels Mossos recolzen el seu comissari en cap en el pols amb el número dos

El comissari en cap dels Mossos retira el pols a la conselleria d’Interior

TONI ALBIR / EFE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Josep Maria Estela, ha mirat de sufocar la crisi que s’ha desencadenat al cobrar dimensió pública el pols que havia plantejat a la conselleria d’Interior. Estela va exigir a principis d’estiu que apartessin de la prefectura el seu número 2, el comissari Eduard Sallent, al constatar que, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, Sallent prenia decisions pel seu compte que prèviament havia pactat amb el director general, Pere Ferrer. Estela, si no s’apartava Sallent, estava disposat a abandonar la direcció del cos de seguretat.

Estela es negava a consentir que Sallent manés més que ell des de la segona fila. I comptava amb el suport de la majoria de comandaments dels Mossos, que entenen que posar-se del costat del comissari en cap en aquest cas és situar-se també en contra d’ingerències polítiques que als seus ulls representa la continuïtat de Sallent. Però Estela, després de les notícies que han revelat quina era la situació real de tensió que es vivia a la prefectura, ha decidit aixecar el peu de l’accelerador per rebaixar la tensió, i ha traslladat el missatge als agents que seguirà al capdavant de la policia catalana.

La conselleria li havia deixat clar que no acceptava el pols i que no apartaria Sallent, un comissari més receptiu a les seves instruccions i al que veuen imprescindible per impedir que el cos torni a ‘bunqueritzar-se’ –aquesta va ser l’expressió que van utilitzar fa nou mesos–, com consideren que ocorria quan manava el major Josep Lluís Trapero. En declaracions a aquest diari, una font d’Interior admetia ahir mateix que Estela i Sallent no havien encaixat, però remarcava que tots dos havien d’acceptar que se’ls havia escollit per treballar junts. Així sembla que ocorrerà. El pols sembla haver-lo guanyat Elena. O haver-lo perdut Estela.

Dia de converses entre Estela i Elena

Ahir dimarts, les converses entre Estela i el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, que encara es troba convalescent d’un problema de salut, es van succeir al llarg de tota la jornada mirant d’acostar posicions i intentant així mateix de buscar una sortida a una situació que fa malbé greument la imatge del cos policial, segons lamenten agents, comandaments i sindicats. Segons fonts d’Interior, conseller i comissari es van posar d’acord i va ser el mateix Estela qui finalment va plantejar a Elena la possibilitat d’enviar una carta interna a tots els agents aquest dimecres. Una solució que va agradar al conseller.

Notícies relacionades

En la missiva, que també s’ha enviat a tots els mitjans de comunicació a través de l’oficina de premsa dels Mossos, Estela es dirigeix als policies per assegurar-los que, després de les informacions publicades, compta amb el suport del conseller d’Interior i també de la prefectura –de la qual formen part el mateix Sallent, que no es mou del número 2, la intendenta Rosa Bosch i la portaveu Montse Escudé–. El comissari en cap, en una al·lusió no explícita a les protestes per la suposada ingerència política excessiva d’ERC en el funcionament de l’estructura policial, recorda també que els Mossos estan subjectes a les «polítiques públiques» i, en especial, a les de l’àmbit de seguretat. I afegia, en una frase que accepta més d’una interpretació, que treballa per atendre-les «mantenint la governança interna del cos». Estela assenyala que la seva etapa va començar fa només nou mesos i que aquesta està «plena d’oportunitats per al cos» i per als agents. Un període que estarà marcat per noves promocions, l’arribada de nous vehicles i uniformes i l’inici de projectes estratègics relacionats amb nous reptes de seguretat.

Amb aquesta carta, en la qual Estela no desmenteix les informacions publicades que han explicat que havia demanat que apartessin Sallent de la prefectura, el comissari en cap espera tancar una crisi que havia compromès la seva direcció. I que podria haver significat que caigués el cinquè cap en només cinc anys.