Debat de política general

Salvador Illa critica a Aragonès l’«embolic» en el Govern però recolza el pla anticrisi

  • El líder del PSC considera que l’Executiu està «trencat» però que demana «més receptivitat» al president i li allarga la mà per teixir acords i aprovar els Pressupostos

Salvador Illa critica a Aragonès l’«embolic» en el Govern però recolza el pla anticrisi

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

«Això no va. El Govern no governa. ¿Aquí, qui mana? ¿Hi ha algú al capdavant de l’Executiu?». El discurs del líder del PSC, Salvador Illa, per respondre al president Pere Aragonès semblava, en la seva arrencada, que estava dissenyat per tirar-li tota la cavalleria a sobre. El cap de l’oposició ha deixat clar que pensa que no hi ha ni lideratge ni projecte a la Generalitat, que la coalició d’ERC i Junts viu atrapada en «l’embolic »i que, com era previsible, no vol ni sentir a parlar d’una proposta per avançar cap a un referèndum. Tanmateix, després de marcar aquestes distàncies, ha estès la mà, tant per tirar endavant el pla anticrisi com per aprovar els pressupostos i impulsar lleis com l’electoral, la forestal o la del sistema de policia.

El d’Illa ha sigut un discurs de pal i pastanaga. De criticar a Aragonès que visqui en un «conflicte crònic», que la majoria de la investidura no només està «trencada», sinó que el seu deteriorament, si bé no li ha sorprès, sí que s’ha produït amb «més rapidesa» de la que esperava. Davant aquestes turbulències i aquest Executiu que transita «arrossegant els peus», el líder dels socialistes s’hi ha mirat per treure pit que ell és allà, a remarcar que, malgrat que no comparteix el rumb d’aquest Govern, la seva vocació d’exercir d’alternativa li exigeix responsabilitat per intentar redreçar-lo. Deures pendents que ha citat: la seguretat, les ocupacions, les energies renovables, o el funcionament de l’FP.

Després de la calç, l’arena. «Ha parlat d’escut social. Em sembla insuficient, però li donaré suport», ha dit Illa. Aquest ha sigut el primer cable que li ha llançat, tot i que li ha avançat que li enviarà propostes per millorar el pla anticrisi. Aragonès l’ha desafiat a acompanyar-les amb l’explicació d’on sortiran els recursos. Hi ha hagut més intents d’aproximació, fins a quatre més. El principal, l’enèsim oferiment per aprovar els Pressupostos. Fins ara, malgrat que el conseller d’Economía,Jaume Giró, ha obert negociacions amb el PSC, Aragonès ha rebutjat aprovar els comptes amb els socialistes. «M’agradaria més receptivitat», ha demanat Illa.

El cap de l’oposició també ha proposat al presiden» acordar la llei electoral, la llei forestal i la llei del sistema de policia de Catalunya. També un pacte social i un altre en matèria d’infraestructures. En aquesta última carpeta ha burxat Aragonès, que li ha recordat els problemes reiterats a Rodalies i la falta d’inversió i execució pressupostària per part del Govern.

Més contundència ha utilitzat el president per criticar-li al cap de l’oposició que no avali l’acord a la canadenca per avançar cap a l’autodeterminació ni tampoc posi sobre la taula una proposta concreta per resoldre el conflicte polític. «No hi estic d’acord, no resol res. Ha sigut un ‘déjà vu’», ha considerat el líder del PSC.

Notícies relacionades

I Aragonès li ha recordat que fins a l’any 2016 el seu partit defensava aquesta aposta, que no és més que un acord per a una consulta pactada. Va caure de l’agenda socialista amb Miquel Iceta en el timó del partit i Aragonès entén que això suposa donar l’esquena a una demanda que fa una gran majoria dels ciutadans. «Fer veure que no existeix un conflicte de sobirania només incrementa el conflicte i l’estén. La meva voluntat és resoldre’l i només es resoldrà amb democràcia», ha insistit remarcant que aquesta és una proposta que llança «com a demòcrata».

«Jo estic per votar un acord», ha respost el líder del PSC, que ha reclamat «respecte» i que no es posin o es treguin «etiquetes de demòcrata» a qui no defensa una determinada proposta. El seu objectiu, ha insistit, és «la millora de l’autogovern» i ha reclamat poder reivindicar-ho a la taula de partits catalans que es va pactar juntament a la de diàleg entre la Moncloa i la Generalitat i la bilateral. «Tinc un problema de credibilitat amb vostè, perquè es va pactar, i jo hi era, un diàleg amb tres potes», li ha etzibat.