Mesura cautelar

Un jutjat obre la porta que els Franco retirin béns mobles de Meirás

Permet traslladar just els efectes que l’Estat va reclamar la setmana passada davant un jutjat de Madrid

Un jutjat obre la porta que els Franco retirin béns mobles de Meirás
1
Es llegeix en minuts

El Jutjat de Primera Instància Número 1 de la Corunya ha emès un decret que autoritza la família del dictador Francisco Franco a retirar els béns mobles del Pazo de Meirás que l’Advocacia de l’Estat acaba de reclamar mitjançant una demanda interposada la setmana passada als jutjats de Madrid per sol·licitar com a mesura cautelar que s’impedeixi als hereus la retirada d’aquests béns. Amb aquest decret els Franco podrien treure del Pazo fins i tot la taula davant la qual es va formalitzar l’entrega de les claus de Meirás a l’Estat, que és d’Emilia Pardo Bazán.

El decret del jutjat estima en part els recursos de reposició presentats per Estat, Xunta, Diputació i ‘concellos’ de Sada i la Corunya, però permet que els Franco treguin del Pazo els béns mobles, tots a excepció dels que estan declarats com a Bé d’Interès Cultural (BIC), és a dir, les escultures de Mestre Mateo i la biblioteca de l’escriptora Emilia Pardo Bazán, amb més de 3.000 volums, i la sitja (necessitarien, com diu el decret, l’autorització preceptiva de la Xunta).

Notícies relacionades

La família Franco tampoc podrà traslladar els elements que d’acord amb la interlocutòria judicial del mes de juliol passat tenen la consideració de béns immobles, però podrien emportar-se els altres que hi ha al Pazo de Meirás, com poden ser els procedents de l’etapa de Pardo Bazán o els instal·lats per l’Estat en el període 1938-1975. El jutge només precisa que la retirada dels béns hauran fer-la en «presència de la comissió judicial i les parts». ¿Què podran treure? Tot el que figura a l’inventari elaborat per la Xunta el novembre del 2020, un llistat de 697 objectes de diversos segles. Per exemple: quadros, llums, sofàs, porcellanes, rellotges, tapissos, alfombres, etc.

L’Estat i les altres administracions que van recórrer poden presentar contra aquesta resolució un recurs de revisió en el termini de cinc dies en què podran al·legar que existeix un procediment judicial en marxa, presentat la setmana passada a Madrid, en el qual precisament el Govern central sol·licita que els Franco no puguin retirar aquests béns fins que es resolgui la demanda possessòria.