Votació

Álvarez de Toledo es desmarca del PP i vota amb Vox aplicar l’article 155 per garantir el castellà a Catalunya

L’exportaveu del PP al Congrés s’ha unit a una inciativa que també ha comptat amb el suport de Ciutadans

Álvarez de Toledo es desmarca del PP i vota amb Vox aplicar l’article 155 per garantir el castellà a Catalunya
2
Es llegeix en minuts

L’exportaveu del PP al Congrés Cayetana Álvarez de Toledo s’ha tornat a desmarcar del seu grup parlamentari aquesta vegada votant a favor de la iniciativa de Vox per aplicar l’article 155 de la Constitució per garantir l’ensenyament en castellà a Catalunya. Mentre que la resta del Grup Popular hi ha votat en contra, la que fos cap de llista del partit per Barcelona en les últimes generals ha recolzat la proposta, que també ha rebut el suport de Ciutadans.

La iniciativa de Vox, que han tombat els partits del Govern i les formacions nacionalistes i independentistes, demanava l’activació del precepte constitucional esmentat davant la negativa de la Generalitat a complir la sentència del Tribunal Suprem que estableix que els escolars catalans tenen dret a rebre un 25% de les classes en castellà.

El text s’ha sotmès a votació per punts i, en les quatre votacions en què s’ha dividit, Álvarez de Toledo ha desatès la consigna del seu partit. Mentre que el PP ha rebutjat l’apartat relatiu al 155 i s’ha abstingut en els altres quatre, la seva exportaveu els ha recolzat tots, juntament amb Vox i Cs.

La Cambra ja va rebutjar el mes de desembre passat aquest text de Vox, quan el va presentar en forma de moció, però el tercer grup de la Cambra va decidir tornar a sotmetre’l a votació després de les manifestació celebrada diumenge passat a Barcelona en favor de l’ensenyament en castellà.

A més de l’activació del 155, Vox reclamava canvis legislatius per assegurar l’ensenyament del castellà i en castellà en els sistemes educatius de totes les regions d’Espanya, a fi de satisfer «el deure dels espanyols de conèixer-lo així com d’emparar el dret de tots a utilitzar-lo».

També plantejava instaurar un règim sancionador per als qui obstaculitzin o impedeixin el compliment efectiu de l’article 3 de la Constitució, el que estableix que el castellà és la llengua oficial de l’Estat.

Notícies relacionades

De la mateixa manera, la tercera força del Congrés demanava revertir la «instrumentalització» que, des del seu punt de vista, fan diferents poders públics regionals de les llengües espanyoles «com a element de divisió i confrontació entre territoris i entre espanyols» i «l’especial respecte i protecció» del patrimoni cultural que suposa la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d’Espanya dins del marc constitucional.

No és la primera vegada que Álvarez de Toledo trenca la disciplina de vot, ja que ja ho va fer el mes de desembre passat al no recolzar els candidats per a la renovació del Tribunal Constitucional que el PP havia pactat amb el PSOE per considerar que no eren el perfil adequat per al càrrec. La direcció del Grup Popular la va sancionar per aquella indisciplina.