Tribunals

Suïssa pregunta a Espanya què fer amb 355.341 euros bloquejats el 2009 a la Gürtel

La Confederació Helvètica manté congelats els fons d’Arturo González Panero i César Martín Morales des de març del 2009, després d’esclatar el cas

Suïssa pregunta a Espanya què fer amb 355.341 euros bloquejats el 2009 a la Gürtel
2
Es llegeix en minuts
Tono Calleja

Suïssa ha preguntat a Espanya què ha de fer amb els 355.341 euros que manté bloquejats en un banc del país helvètic des del 2 de març del 2009 a dues empreses de condemnats en el cas Gürtel, segons consta en un escrit que va entrar a l’Audiència Nacional el passat 13 de setembre.

«Li agrairíem que ens informés de si segueix sent necessari aquest bloqueig a efectes del seu procediment. Així mateix li agrairíem que ens facilités una estimació del termini que transcorrerà fins que es dicti una resolució respecte a aquests actius», especifica la fiscal general de la Confederació Helvètica, Elisabetta Tizzoni.

En concret es tracta de 86.882 euros de la societat Longridge International, que segons la sentència de l’Audiència Nacional és propietat de l’exalcalde del PP de Boadilla del Monte Arturo González Panero –tot i que en realitat estava a nom de la seva exdona Elena Villarroya Samaniego–; i de l’expresident de l’empresa municipal del terra de Boadilla del Monte Tomás Martín Morales, condemnat a 7 anys i 2 mesos de presó, que va ocultar 268.549 euros a Suïssa amb la societat Cala Asset SA.

36 anys de presó

Els diners de l’exregidor de Boadilla del Monte, conegut amb l’àlies d’‘el Albondiguilla’, que es manté en presó preventiva després de ser condemnat pel cas Gürtel a 36 anys de presó, van ser ‘congelats’ després de la instrucció de la causa del cas Gürtel, que es va iniciar després de la denúncia que va presentar el 2007 davant l’UDEF l’exregidor de Majadahonda (Madrid) José Luis Peñas, que va comptar amb la col·laboració del seu advocat Ángel Galindo. La fiscalia ha informat de forma favorable sobre l’indult a aquest exregidor de Majadahonda, que fins al moment no ha concedit el Govern de Pedro Sánchez.

Notícies relacionades

Precisament aquest dimecres, l’Audiència Nacional ha acordat prorrogar la presó preventiva de González Panero, que es va acordar el passat 19 d’abril pel risc de reiteració delictiva i de fuga com a conseqüència de la condemna que se li va imposar a la peça separada denominada Boadilla del Monte del cas Gürtel. Després d’haver-se dictat l’esmentada resolució, indiquen, s’ha formulat recurs de cassació davant el Tribunal Suprem, cosa que suposa, d’acord amb l’article 504.2 de la llei d’enjudiciament criminal, que la presó preventiva podrà mantenir-se fins a la meitat de la condemna imposada, és a dir, 18 anys.

González Panero va ser condemnat per un delicte d’associació il·lícita, un de continuat de suborn passiu, sis de continuats de prevaricació, sis més de frau a les administracions públiques, tres de continuats de falsedat en document mercantil, un de tràfic d’influències, un altre de blanqueig i un de continuat de malversació de cabals públics. Tanmateix, la seva exdona, Elena Villarroya Samaniego, no va ser ni tan sols processada per aquests fets, ja que desconeixia que el seu llavors cònjuge havia realitzat els ingressos.