VIOLÈNCIA MASCLISTA

Igualtat negocia per duplicar la partida dels Pressupostos contra les violències masclistes

Irene Montero apunta que «si s’amplia la foto de les violències» amb les noves legislacions també s’hauran d’«ampliar els fons» per «guanyar estabilitat» i «eines eficaces»

Igualtat negocia per duplicar la partida dels Pressupostos contra les violències masclistes
3
Es llegeix en minuts
Violeta Molina Gallardo

El Ministeri d’Igualtat negocia en el si del Govern perquè els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat dupliquin la seva aportació destinada a la lluita contra les violències masclistes per arribar al doble de víctimes que fins ara, perquè Espanya ha de començar a prevenir, atendre i reparar les violències digital, vicaria i sexual contra les dones.

Així ho ha avançat la ministra d’Igualtat, Irene Montero, en una roda de premsa al Congrés dels Diputats, en la qual ha incidit en la «necessitat» d’ampliar els fons perquè l’Estat protegeixi també les víctimes de violències masclistes més enllà de l’atenció que es presta a les dones que pateixen maltractament en l’àmbit de la parella i l’exparella.

Montero ha indicat que el 2023 les administracions públiques han d’atendre el doble de víctimes de violències masclistes, si es tenen en compte els canvis legals introduïts en relació amb la violència sexual, vicaria i digital, així com nous instruments com els orientats a l’atenció a víctimes de tràfic. Per això, ha dit, s’han de duplicar els 140 milions que es dediquen cada any al Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere.

«Si hem ampliat la foto, hem d’ampliar el pressupost», ha asseverat la ministra, per afegir que Igualtat compta amb el suport de les comunitats autònomes i les entitats locals en aquesta demanda, ja que són aquestes les que tenen les competències d’atenció a les víctimes.

Montero s’ha mostrat optimista sobre la possibilitat que la proposta prosperi en el si del Govern, ja que ha assegurat que aquest té un «compromís ferm» a favor del feminisme i contra les violències masclistes.

En la negociació dels Pressupostos, Igualtat també pressionarà per augmentar la partida destinada a la conciliació de les famílies amb nens petits a través del Pla Corresponsables, que pretén que arribi a 1,5 milions de llars el 2023, més del doble del número actual.

Montero ha incidit en la necessitat que Espanya ha de garantir el reconeixement del dret a la cura a través d’un «acord de país» en el qual s’abordi el model de relacions laborals, es flexibilitzin els horaris i l’Estat es faci corresponsable de la cura de menors i persones dependents, especialment d’aquells que estan a càrrec de dones en situacions de vulnerabilitat.

Notícies relacionades

Aquesta tarda, la ministra, la secretària d’Estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere, Ángela Rodríguez, i la delegada del Govern contra la Violència de Gènere, Victoria Rosell, han mantingut una trobada amb les portaveus de la Comissió de seguiment i avaluació dels acords del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere del Congrés dels Diputats, amb l’objectiu de traslladar-los un missatge consensuat entre l’Executiu i les comunitats autònomes: que el dictamen del Pacte ha de ser actualitzat per les Corts.

La titular d’Igualtat també ha avançat que l’equip ministerial també s’està reunint amb tots els grups parlamentaris amb l’objectiu que abans que acabi l’any es doni l’«impuls definitiu» a la llei trans i LGTBI i a la reforma de la llei de l’avortament, que s’han de tramitar per via d’urgència.

Demana ajuda