Migració i ‘claveguera policial’

El front Podem-ERC-Bildu torna engreixat: tres investigacions parlamentàries, tres reptes al PSOE

La Mesa del Congrés qualificarà aquest dijous tres propostes de creació de comissió d’investigació que incomoden el PSOE: sobre l’intent de salt de la tanca de Melilla del juny, sobre les ‘fake news’ encoratjades per la ‘claveguera’ policial i sobre el cas ‘Uber Files’

El front Podem-ERC-Bildu torna engreixat: tres investigacions parlamentàries, tres reptes al PSOE
4
Es llegeix en minuts
Ángel Alonso Giménez

Una de les aliances més discretes del Congrés és la que formen Unides Podem, ERC i EH Bildu. Tot i que és el grup socialista qui capitalitza les negociacions legislatives, aquest trident funciona en segon pla. De vegades, a l’ombra. En més d’una ocasió, la tasca de mediació d’«els morats» ha ajudat a desembussar una esmena aquí i un tràmit allà. 

L’aliança resplendeix amb intensitat en els glops més amargs del PSOE, aquells en els quals prepondera «la visió d’Estat». L’expressió la fan servir amb to pejoratiu les tres organitzacions quan algunes de les seves pretensions xoquen amb el mur que han fonamentat socialistes i populars, segons diuen. Els exemples més clars són els intents successius d’investigar al rei emèrit per la fortuna feta durant el seu regnat i després de la seva abdicació. No hi ha hagut sort. Tot i que a la Taula superin l’escull, en la Junta de Portaveus cauen una vegada rere l’altra. 

És senzill: els grups registren les seves propostes per crear comissions d’investigació, els lletrats les analitzen i donen l’«ok» o l’«stop», els nou integrants de l’òrgan de govern del Congrés (la Taula) decideixen si es qualifica o es rebutja la proposta, gairebé sempre en funció del criteri dels serveis jurídics, i la petició passa a la Junta de Portaveus de la setmana següent. Aquí és on es perfilen els ordres del dia dels plens, entre altres assumptes. Per fer-ho, els grups funcionen per majories: si la majoria accepta, l’assumpte es debatrà; si la majoria no accepta, l’assumpte decaurà. Això últim, just això, és el que ha passat amb els temes en els quals impera «la visió d’Estat» del Partit Socialista. El mur del qual parlen a Podem, ERC i Bildu.

El PSOE sol aconseguir els seus propòsits en el 90% dels casos. Les excepcions retrunyen com derrotes. Abans de l’estiu, els socialistes no van poder evitar que el president, Pedro Sánchez, comparegués de nou per abordar la modernitzada relació amb el Marroc, després de la visita a Rabat dos mesos abans. A la Junta de Portaveus va vèncer una ‘altra’ majoria.

Nova temporada: nous envits

Fonts de la Taula han informat a El Periódico de España, diari del mateix grup, Prensa Ibérica, que aquest diari, que els lletrats han donat la seva conformitat a les qualificacions, i per tant tramitacions, de tres propostes de comissions d’investigació. Les tres registrades per Unides Podem, ERC i EH Bildu, i en alguns casos, a més, altres formacions minoritàries de la Cambra.

La que, a priori, sembla espinosa és la que vol donar llum a les presumptes vulneracions de drets humans dels migrants que van procurar saltar la tanca de Melilla a finals de juny. Les autoritats marroquines van actuar amb contundència. Fonts oficials van xifrar les víctimes en 23 i organitzacions civils van augmentar el número a gairebé 40.

Una setmana després dels fets, es van reunir diputats d’Unides Podem, ERC, EH Bildu i Grup Plural (Compromís, en concret, per mitjà de Joan Baldoví) amb organitzacions de drets humans. D’allà va sortir el registre de la petició de comissió d’investigació. Saber un nombre precís i veraç de morts, conèixer quin tracte va donar la policia espanyola als que van saltar la tanca i esbrinar si l’actuació de la gendarmeria marroquina va comptar amb alguna classe d’ajuda (financera, fins i tot) del Ministeri d’Interior van constituir els objectius de la proposta.

Els serveis jurídics no han vist impediments perquè la proposta l’estudiï la Junta de Portaveus. També han recordat en el seu breu comentari que la comissió, si es formalitzés, podrà requerir les compareixences que els seus membres acordin. La Taula, que es reunirà aquest dijous, segurament secundarà el criteri dels lletrats. El que faci la Junta de Portaveus la setmana vinent són figues d’un altre paner. El PSOE, quan els seus aliats van registrar la mesura, es va reservar una posició. El PP, tot i que a favor de més explicacions, està en contra del format de la comissió de la investigació. En conseqüència, el destí de la proposta està escrit. O sembla escrit.

Dues comissions més que previsiblement es discutiran porten les firmes d’Unides Podem, ERC i EH Bildu. Una, igualment amb les rúbriques de BNG, PDeCAT i Compromís (els tres en el Grup Plural), es proposa investigar la creació d’una trama de notícies falses encoratjades per la denominada «claveguera policial», és a dir, per l’excomissari Villarejo i altres antics càrrecs de la força de seguretat. Aquestes informacions ‘fake’ van buscar, segons els signants, esfondrar la imatge de Podem i interferir en processos electorals. La seva sort també sembla tirada perquè ni el PSOE ni el PP estan per la feina de sumar-la al ja nodrit llistat de comissions.

Notícies relacionades

I la tercera és la que es refereix al cas 'Uber Files’ que van destapar diversos mitjans, entre els quals el diari ‘El País’. Segons la documentació filtrada, procedent de la mateixa companyia, l’empresa tenia previst desplegar tota una planificació de pressió i esquivar lleis per assentar-se en nous mercats. Unides Podem va prendre la iniciativa i va comptar amb els suports d’ERC i EH Bildu per formalitzar el registre.

Així que la taula que es reunirà aquest dijous tindrà en la seva ordre del dia aquestes tres propostes. Seran tres qualificacions. Vindrà després la disputa política de la Junta de Portaveus, on tornarà a actuar aquest front comú discret i murmurador que en el seu moment va forjar Pablo Iglesias i que mantenen Irene Montero i Ione Belarra en altres nivells. Front que, previsiblement, tornarà a fer parlar.