Crisi energètica

El PP exigeix al Govern flexibilitzar les ajudes pel límit del gas a tota la indústria

  • El senador Rollán alerta que discriminar les empreses amb cogeneració fa perillar 200.000 llocs de treball

El PP exigeix al Govern flexibilitzar les ajudes pel límit del gas a tota la indústria

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Partit Popular (PP) ha exigit aquest dissabte al Govern que reformuli les ajudes per compensar el límit del gas a les empreses i introdueixi la possibilitat que aquelles que operen parcialment amb cogeneració també s’hi puguin acollir. Així ho ha manifestat des d’un acte a Palència el senador i portaveu de la comissió de la Comunitat de Madrid, Pedro Rollán, que ha alertat que altrament 600 indústries i 200.000 llocs de treball corren el risc de desaparèixer. Més del 60% de la cogeneració ha parat en els últims mesos perquè, segons xifren des de la patronal Acogen, continuar produint electricitat els ha deixat de sortir rendible per la pujada del preu del gas i perquè el Govern no pren mesures per garantir que les plantes cobreixin costos.

El mecanisme del límit al preu del gas –més conegut com l’’excepció ibèrica’– per produir electricitat està activat des del mes de juny i inclou una compensació per a les elèctriques amb centrals de gas (cicles combinats) per cobrir els seus costos reals en plena espiral de pujada dels preus internacionals del gas. No obstant, les plantes de cogeneració –que produeixen dos tipus d’energia de la mateixa font– no reben aquesta compensació, cosa que ha fet que només en continuïn funcionant tot just un terç, les que estan forçades a continuar en marxa si no es vol paralitzar també tota la producció industrial.

Notícies relacionades

Des del PP han alertat que la situació de les empreses de sectors com la ceràmica, el paper, la química, el carni, l’automòbil o el metall, és «especialment preocupant» per la qual cosa algunes ja han anunciat que aturen l’activitat a causa de la falta de competitivitat i «estan abocades al tancament». «El Govern no pot dir que no és coneixedor d’aquesta agonia», ha assegurat Rollán.

El PP tanca així files amb la patronal del sector, Acogen, que davant l’actual situació prepara una batalla en els tribunals a Espanya i a la Unió Europea, que pot acabar en la presentació de centenars de demandes per danys i perjudicis per part de les companyies afectades.