Polèmiques declaracions

L’exministra María Antonia Trujillo afirma que Ceuta i Melilla són «un afront a la integritat marroquina»

L’extitular de Vivenda del Govern de Zapatero assegura que les dues ciutats autònomes van ser «més temps» àrabs que cristianes

El PSOE dels dos territoris surt a advertir que les seves paraules «no representen ningú» del partit i «són falses i inacceptables»

L’exministra María Antonia Trujillo afirma que Ceuta i Melilla són «un afront a la integritat marroquina»

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

L’exministra espanyola María Antonia Trujillo va afirmar en una conferència a la ciutat marroquina de Tetuan que les ciutats espanyoles de Ceuta i Melilla «suposen un afront a la integritat territorial del Marroc» i «són vestigis del passat que interfereixen» en les seves relacions amb Espanya.

L’exministra participa aquests dies en el congrés ‘Les relacions entre el Marroc i Espanya: ahir i avui’, organitzat per la Universitat Abdelmalek Essaadi de Tetuan i que va ser inaugurat aquest divendres per l’expresident del Govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, que la va nomenar ministra d’Habitatge.

Durant la conferència que va fer divendres a la tarda, recollida per ‘El Faro de Ceuta’, la ministra va afirmar que tant les dues ciutats espanyoles enclavades al nord del Marroc, com els illots de sobirania espanyola al costat de les costes marroquines, són un «afront a la integritat territorial del Marroc». «Són vestigis del passat que interfereix en la independència econòmica i política d’aquest país i en les bones relacions entre els dos països», va dir l’exministra socialista.

Tant el PSOE de Ceuta com el de Melilla han sortit aquest dissabte a advertir que les paraules de Trujillo «no representen» el partit i «són falses i inacceptables».

Exconsellera d’Educació a l’Ambaixada d’Espanya a Rabat

Segons el diari marroquí ‘Rue20’, que també es fa ressò de les seves paraules, l’exministra també va afirmar que Ceuta i Melilla «van ser durant més temps àrabs que cristianes» i que per això «el recurs a la història, al fet històric, s’ha de fer amb prudència i en aquest cas concret l’argument és discutible».

Trujillo va ocupar el càrrec de consellera d’Educació a l’Ambaixada d’Espanya a Rabat fins al maig passat, quan va ser cessada uns mesos abans que acabés el seu mandat i després que la Junta de Personal del funcionariat espanyol al Marroc demanés la seva destitució per les queixes sobre la seva gestió.

«Davant els efectes nocius d’unes fronteres no sanes, la resposta política és el diàleg i no mirar cap a una altra banda o el silenci... La reivindicació marroquina (sobre la sobirania de Ceuta i Melilla) està plenament justificada, inscrita en el seu ideari nacional i és irrenunciable», recull ‘El Faro de Ceuta’ citant l’exministra, que continua vivint al país magribí.

I va dir, explica el diari ceutí, que «la solució» per a les ciutats autònomes i els illots espanyols ha de ser «política». «El pes dels arguments històrics i jurídics, que n’hi ha i són rellevants», en favor de l’espanyolitat d’aquests territoris, va afegir, «cedeix davant l’esdevenir dels fets que reclamen una resposta política, ètica, raonable i acceptable per als dos països mitjançant un diàleg obert i sincer».

La seva intervenció va tenir lloc hores després de la inauguració del congrés per part de Zapatero, que en la seva al·locució va recolzar l’actual president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en el seu gir respecte al Sàhara Occidental lloant la proposta del Marroc d’una autonomia sota sobirania marroquina per aquest territori en disputa.

L’expresident espanyol es va referir al començament de la seva conferència a l’exministra Trujillo, present entre el públic: «És molt satisfactori comptar aquí amb la presència de María Antonia, que va compartir tasques de govern i que a més és tan feliç al Marroc, que diu molt».

El Govern de Ceuta: «És una deslleialtat institucional»

El Govern de la ciutat autònoma de Ceuta, que presideix Juan Jesús Vivas (PP), ha qualificat aquest dissabte d’«inacceptable deslleialtat institucional» les manifestacions de l’exministra extremenya María Antonia Trujillo en una visita a la ciutat de Tetuan.

Notícies relacionades

L’Executiu ceutí ha assenyalat que la «sobirania i espanyolitat de les dues ciutats autònomes no admet discussió ni dubtes». Per aquesta raó, entenen que les seves paraules «suposen un profund desconeixement de la història i el dret, així com una falta de respecte als ceutins i de melillencs, que som espanyols per sobre de qualsevol altra condició».

Així mateix, el Govern autonòmic ha considerat que «és d’una inacceptable deslleialtat institucional que algú que ha sigut ministra faci declaracions en contra d’Espanya».