Reunió amb els grups

Podem planteja a Ribera una tarifa elèctrica progressiva i gravar jets privats i iots

Els morats presenten una desena de propostes per al Pla de Contingència que s’haurà d’enviar a la Unió Europea

Podem planteja a Ribera una tarifa elèctrica progressiva i gravar jets privats i iots

EFE / CHEMA MOYA (Efe)

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Podem ha fet arribar a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, un document amb una desena de propostes per estalviar energia i rebaixar la factura elèctrica. El portaveu dels morats al Congrés, Pablo Echenique, ha acudit aquest dijous a una reunió convocada per la vicepresidenta tercera per començar a negociar el Pla de Contingència que Espanya haurà d’enviar a la Comissió Europea abans que s’acabi el setembre. Podem proposarà establir una factura de la llum progressiva i un impost a avions privats, iots i cotxes d’alta cilindrada.

A la primera cita convocada per Ribera amb els grups per arrencar les converses de cara a noves mesures d’estalvi energètic, els morats han presentat més d’una desena de propostes. Fonts del partit morat han posat l’accent en la creació d’un model de factura de la llum progressiu, en què paguin menys aquells que consumeixen menys. La intenció, expliquen, és que el quilowatt sigui més car per a aquelles persones que gasten més, en un intent que redueixin el consum.

Notícies relacionades

En aquest plantejament, Podem assenyala que resulta injust que el preu del KWh sigui el mateix per a una família que escalfa una llar de 80 metres que per a algú que fa una despesa molt més elevada perquè té una vivenda més àmplia. No obstant, seguint aquesta línia argumental, els morats apunten que aquesta mesura no s’aplicaria al sector industrial o comercial i que seria només per a les factures domèstiques.

Transports privats

Una altra de les accions que pretenen incloure al document que s’haurà d’enviar a la Unió Europea amb mesures més ambicioses per continuar reduint el consum de gas de cara a la possible escassetat a la tardor i i a l’hivern és establir un «impost verd» a través d’una pujada dels impostos que afecten la matriculació dels avions privats, les embarcacions d’esbarjo de certa mida i cotxes de gran cilindrada.