Acte a París
Pere Aragonès defensa el referèndum pactat davant la patronal francesa
El president assumeix que la UE no pot intervenir per resoldre el conflicte Catalunya-Espanya i reivindica la taula de diàleg a París
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat aquest dimarts davant la patronal francesa l’organització d’un referèndum d’independència acordat amb el Govern espanyol. El cap de l’Executiu català va participar en un debat sobre moviments autonomistes i independentistes a Europa a la universitat d’estiu del MEDEF. Les elits econòmiques gal·les s’interessen al moviment independentista català com un mirall, bastant deformat, de l’autonomisme a Còrsega.
A més d’Aragonès, van intervenir en el col·loqui el president del consell regional cors, Gilles Simeoni, l’ex primer ministre francès Bernard Cazeneuve i la vicepresidenta de les illes de Guadalupe, Marie-Luce Penchard. També estava prevista la presència del ministre de l’Interior francès, Gérald Darmanin, tot i que al final es va absentar de l’acte celebrat a l’hipòdrom de Longchamp, al bois de Boulogne, en una de les zones més riques de París.
Referèndum acordat
Referèndum acordat«La nostra proposta és organitzar un referèndum sobre la independència», va destacar Aragonès a l’inici de la seva intervenció. «Volem fer-lo realitat de manera negociada. No va ser possible fa uns anys i ara volem que es faci realitat amb el diàleg (amb el Govern espanyol) que mantenim ara mateix», va afegir el dirigent d’Esquerra Republicana. A més, va reivindicar els valors europeistes de l’independentisme i la seva possible contribució a Europa, a través del desenvolupament de microxips, de l’hidrogen verd o del gasoducte MidCat, al qual precisament s’oposa França.
El president català va voler mostrar el millor rostre de l’independentisme davant un públic més aviat hostil, com són les centralistes elits franceses. Resulta evident el contrast entre les ambicions de Catalunya i les de Còrsega, el govern de tall autonomista del qual aspira a obtenir un estatut d’autonomia semblant al català, o fins i tot amb menys competències. «La diferència amb Catalunya és que es beneficia d’un estatut d’autonomia amb moltes competències i aquells territoris francesos que aspiren a més autonomia es troben en una situació molt diferent», va destacar Simeoni, al capdavant des del 2015 del consell regional d’aquesta illa del Mediterrani, on el moviment autonomista ha assentat la seva hegemonia política.
«No demanem a Europa que solucioni els problemes de Catalunya»
«No demanem a Europa que solucioni els problemes de Catalunya»«Des del meu punt de vista només hi ha un poble, és el poble francès», va afirmar, per la seva banda, l’ex primer ministre Cazeneuve. Aquest dirigent socialista va reivindicar l’hostilitat amb què la Unió Europea acolliria la independència d’un territori d’un dels seus països membres. «En els textos de la UE, hi ha una gran desconfiança amb tot allò que podria fragmentar Europa i allunyar-la del camí de la pau», va dir el cap del Govern el 2016 i el 2017. A més, va recordar que unes hipotètiques Còrsega o Catalunya independents no es beneficiarien d’un ràpid procés d’adhesió a la comunitat europea.
«No demanem a Europa que solucioni els problemes de Catalunya», va assumir Aragonès durant el col·loqui, en què va deixar clara la seva aposta per la taula de diàleg per trobar una solució al procés català. Aquestes declaracions anaven dirigides a un públic francès, però reafirmen la predilecció del president de la Generalitat pel referèndum acordat i la taula de diàleg davant les habituals pressions declaratives dels seus socis de Junts.
Davant el toc d’atenció de dilluns del secretari general de Junts, Jordi Turull, fonts d’ERC van indicar al Diari de Catalunya que el que esperen dels seus socis són propostes concretes. També van recordar que allò que desitja la societat catalana és un Govern autonòmic estable. Està previst que Aragonès i Turull parlin sobre aquestes diferències durant una reunió la setmana que ve. El president de la Generalitat també farà en el debat de política general al setembre una proposta sobre l’autodeterminació. Resultaria tota una sorpresa que aquesta s’allunyés de la seva aposta per un referèndum acordat.
- La preservació de l’alta muntanya Els ecologistes diuen que és "urgent" fer caure la presa de Sant Maurici
- A sant adrià de besòs A l’interior de les Tres Xemeneies
- Elena Congost: "Tant de bo m’enviïn algun dia una medalla que crec que és meva i que m’han robat"
- La tornada al col·le "Ens sembla fatal que prohibeixin el mòbil del tot"
- Successos La maquinista que va atropellar una menor a Montcada dona positiu en drogues
- Salut Detectat un brot de dengue autòcton a Tarragona que afecta cinc persones
- Pagament mensual La Seguretat Social avisa els pensionistes que vulguin cobrar 31 euros extra
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- La cursa electoral Així estan les enquestes als Estats Units: Biden, Trump i les primàries republicanes
- Accions Pitjor és millor