Entrevista a la Síndica de Greuges

Esther Giménez-Salinas: «El procés va tapar l’agenda social, que ara es torna a destapar»

La Síndica de Greuges demana atendre les urgències socials i reclama voluntat política per reformar el delicte de sedició

Esther Giménez-Salinas: «El procés va tapar l’agenda social, que ara es torna a destapar»

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Esther Giménez-Salinas (Barcelona, 1949) és des del 30 de juny la nova Síndica de Greuges, amb els vots del PSC, ERC i Junts. Revela que va estar a punt de renunciar al càrrec, defensa la reforma del delicte de sedició i demana atendre les urgències socials.

Vostè ha sigut escollida fruit d’un pacte entre el PSC, ERC i Junts que ha inclòs altres organismes púbics, amb 39 vots en contra al Parlament. ¿Se sent còmoda amb un repartiment que es pot veure com a partidista?

M’hauria agradat un pacte més inclusiu. Alguns partits que no van votar [a favor] van dir que ho haurien fet si les coses s’haguessin fet de forma diferent. Però jo en això no tenia res a veure. I vaig estar molt incòmoda amb això, tant que m’ho vaig pensar molt; és que això va sortir al desembre i em van nomenar el 30 de juny. Es va allargar tant que mentrestant em van aparèixer altres possibilitats i vaig dubtar molt d’acceptar-ho. S’hauria d’haver fet abans. Havien de canviar la llei, van reduir el mandat, que era de nou anys i es va reduir a sis, amb la qual cosa estic encantada. Nou anys en un càrrec és moltíssim. I que no sigui un càrrec renovable també em sembla bé.

«El meu nomenament es va allargar tant que vaig dubtar d’acceptar-lo»

Esther Giménez-Salinas, Síndica de Greuges

Vostè va ser vocal del Consell General del Poder Judicial. Han passat molts anys i seguim amb un bloqueig d’aquest organisme...

Ho considero intolerable.

¿Quina solució hi veu?

Haurien de dimitir. Ells, per dignitat. Tots. Perquè porten més de tres anys.

«Els membres del Consell General del Poder Judicial haurien de dimitir. Tots. Per dignitat»

Esther Giménez-Salinas, Síndica de Greuges

En el seu discurs de presa de possessió va parlar de desjudicialitzar. En el context polític actual, ¿és possible un acord per reformar el delicte de sedició o un acord marc per a la desjudicialització?

Si volen, sí; és perfectament possible. Però han de voler de veritat. He defensat sempre aquesta desjudicialització. No només per aquests temes, sinó perquè la justícia penal ha de ser l’últim recurs. He defensat molt la justícia restaurativa.

¿Com ha viscut l’acte de boicot a les víctimes del 17-A a la Rambla?

Crec que no era el moment, era el moment de les víctimes. De respectar-les. Ho considero desastrós. És que no és el moment. El sistema penal en general ha descuidat molt les víctimes. I aquest n’és un exemple més.

«El boicot a les víctimes del 17-A va ser desastrós, no era el moment»

Esther Giménez-Salinas, Síndica de Greuges

L’agenda social que vostè considera prioritària i que marcarà el seu mandat, ¿queda massa tapada, políticament i mediàticament, pel procés?

En una època determinada, jo crec que sí. Ara, donat que comença a ser un problema molt important, es torna a destapar. Serà el greu problema dels pròxims anys.

Notícies relacionades

¿Els poders públics són conscients del moment social que vivim i el que s’acosta?

No ho sé. Jo ajudaré a fer que ho siguin, perquè ho tinc molt interioritzat. Si puc fer alguna cosa, serà en l’àmbit social. És el que toca ara.