Més de 1.350 dies

El PSOE i el PP s’enreden en excuses i no desencallen la renovació del CGPJ

  • Feijóo assegura que no coneixia l’acord sobre el CGPJ a què va arribar Casado amb el Govern

  • El líder popular acusa els socialistes de fer-los xantatge amb filtrar el document si no complien

El PSOE i el PP s’enreden en excuses i no desencallen la renovació del CGPJ

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Parlar d’encreuament d’acusacions entre el PSOE i el PP cada vegada que s’esmenta el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s’ha convertit ja en una cosa habitual. Repetitiu. I malgrat els més de 1.350 dies que fa que està bloquejada la renovació d’aquest òrgan, socialistes i populars s’han tornat a enredar aquests dies en retrets creuats. L’excusa ha sigut un acord que els dos partits van firmar durant l’època de Pablo Casado. L’actual líder dels conservadors, Alberto Núñez Feijóo, assegura que no ha tingut constància d’aquest pacte. Per ell és paper mullat. En el Govern, en canvi, li recriminen que no compleixi ni la paraula del seu partit ni la Constitució.

«Evidentment que no coneixia aquest acord», ha sentenciat Feijóo aquest dijous en una roda de premsa a En Porto do Son (la Corunya). El líder del PP ha volgut deixar ben clar que no ha tingut mai a les mans el document, revelat per EL PAÍS, en el qual l’exsecretari general del partit, Teodoro García Egea, i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, es comprometien a renovar l’òrgan de govern dels jutges.

Feijóo ha defensat que qualsevol entesa de l’època de Casado amb els socialistes no té cap valor, ja que després de la seva arribada a la direcció del PP es va reunir amb Pedro Sánchez i van acordar «reprendre les converses». «Fugim del terme ‘negociacions’», ha afegit per deixar clar que els acords anteriors a aquesta cita no es poden invocar. A més, ha revelat que Casado no li ha facilitat mai el text de l’acord i que la direcció anterior del PP tampoc el va debatre.

La Constitució i el pacte

Les explicacions que ha donat Feijóo arriben després que el president del Govern, Pedro Sánchez, acusés els populars d’incomplir els acords. Bolaños, va arribar a dir aquest dimecres que el líder dels conservadors «no és de confiança». Feijóo no ha volgut respondre al dirigent socialista, però sí que ha revelat que Bolaños va arribar a amenaçar el vicesecretari d’Institucional del PP, Esteban González Pons, de destapar aquest acord si els populars no el complien.

El líder dels populars ha recalcat que el Govern té sobre la taula una proposta seva per renovar els vocals del CGPJ «amb un mínim de criteri», però que l’Executiu no li ha donat resposta. Almenys, a aquest document, perquè la ministra portaveu del Govern, Isabel Rodríguez, ha acusat aquest dijous el PP d’estar en «rebel·lia». «És inexcusable el compliment de la Constitució, que la compleixen tots els espanyols, i que ell està obligat també a complir-la», ha dit sobre el líder popular.

Sentit d’Estat

Notícies relacionades

El to del Govern en els últims dies ha sigut bastant dur i Rodríguez l’ha reafirmat. «Poc li queda ja al PP d’aquest partit d’Estat que va ser en el passat», ha dit durant una visita institucional a Ciudad Real. Tot seguit, ha assegurat que «no hi ha més excuses». Malgrat les mútues crides a tornar a l’ordre, cap dels dos partits sembla que afluixarà la corda, almenys no fins que es forgi un altre acord entre bambolines.

Podem no vol que s’arribi a aquesta entesa. El coportaveu estatal dels morats, Javier Sánchez Serna, ha assegurat que no tenien coneixement del pacte amb Casado, però ha advocat per seguir un camí diferent: rebaixar les majories per renovar el CGPJ i poder esquivar el veto del PP.