Parlament

El PSC denuncia més de 100 incompliments en el pla del Govern

  • Els socialistes remarquen la falta d’iniciativa d’ERC i JxCat respecte al seu propi full de ruta

El PSC denuncia més de 100 incompliments en el pla del Govern

EFE / Marta Perez (Efe)

1
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els últims mesos, el PSC ha elaborat un informe conscienciós en què detecta fins a 122 «possibles incompliments» del Govern d’ERC i JxCat respecte al seu propi full de ruta. Aquestes carències afecten totes les àrees, però són especialment importants en matèries com Seguretat, Bon Govern, Justícia i Igualtat.

«L’avaluació és negativa en general, ja que els incompliments són importants, i en concret és molt deficient la iniciativa legislativa del Govern, i la seva planificació», afirma la número dos dels socialistes catalans, Alícia Romero. Posa com exemple que està pendent el Pla de Seguretat de Catalunya, obligat per la llei, o la falta d’un Pla de Xoc Social.

El document de 44 pàgines, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, està dedicat a esmicolar el pla de govern i detecta dos possibles tipus d’incompliments d’ERC i Junts. D’una banda, les iniciatives previstes en el pla de govern amb un calendari que no es compleix en el pla normatiu 2021-2023 de l’Executiu català; per l’altra, les iniciatives que no consten en el calendari previst en el pla normatiu.

Entre les mancances, els socialistes inclouen elements tan variats com les modificacions de les lleis de transparència, igualtat entre homes i dones o de prevenció i extinció d’incendis; d’un pacte contra la segregació escolar; de l’ampliació de la prestació per a les persones en situació de dependència; els instruments per protegir els llogaters i propietaris per l’ocupació de vivendes; o la finestreta única empresarial.

Notícies relacionades

També troben a faltar lleis com la del Patrimoni Cultural i la d’Universitats, i avantprojectes que no s’han impulsat com el de la llei de turisme, el d’una llei contra el racisme o el de l’impost sobre les activitats econòmiques que generen gasos d’efecte hivernacle.

Informe del grup del PSC

«És un informe que el grup parlamentari ha fet quan el Govern arriba a l’any per fer seguiment de la seva acció de govern. Ens permet fer una millor oposició amb dades objectives, segons els compromisos adquirits pel Govern al principi de la legislatura», diu Romero sobre la naturalesa del document. El text ha sigut elaborat pel grup parlamentari i l’equip tècnic que li dona suport, en la línia de l’oposició que promou Salvador Illa i que també es va plasmar en la creació del Govern a l’ombra al principi de la legislatura.