Mesures polèmiques

El Govern diu que el pla d’estalvi energètic s’aplica «amb normalitat» i critica l’oposició «irresponsable» del PP

  • Els populars repliquen que l’Executiu vol «generar una confrontació» entre Feijóo i Ayuso

El Govern diu que el pla d’estalvi energètic s’aplica «amb normalitat» i critica l’oposició «irresponsable» del PP

JOSÉ LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts

El ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, ha recalcat aquest dissabte que el pla d’estalvi energètic s’està aplicant «amb normalitat» i ha criticat la irresponsabilitat del PP en aquesta qüestió.

«Els comerciants, els centres comercials i els ciutadans estan tenint més responsabilitat que el principal partit de l’oposició, absolutament irresponsable i contrari a tot», ha incidit.

Bolaños ha assenyalat que aquest pla està demostrant dues coses: que el PP «s’oposa a tot», contra el criteri de governs europeus i l’acord majoritari de totes les forces polítiques a Europa, i que quan parla el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, «s’ha de tenir una mica de paciència i esperar que parli la que mana», amb referència a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso.

«Quin paperot el del senyor Feijóo. A Espanya, ballant al son que li marca alguna líder regional, i a Europa, anant a contracorrent de tots els governs europeus de diferents colors en la necessitat d’estalviar energia al nostre país», ha criticat.

El ministre també ha cridat l’atenció sobre la falta d’una posició única en el PP respecte al finançament autonòmic, que planteja una dificultat a l’hora d’implantar un nou model: «Si el senyor Feijóo manés una mica, hi hauria una posició única en el Partit Popular, però hi ha diferents posicions en matèria de finançament autonòmic. ¿La de Madrid o la d’Andalusia? Si el senyor Feijóo respon a aquesta pregunta, serà més fàcil que puguem avançar cap a un nou model», ha declarat.

«Directrius» als ministres

El PP ha interpretat aquestes al·lusions del Govern com un intent de dividir els populars. El vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local del PP, Pedro Rollán, ha acusat el Gabinet de la Moncloa de donar «directrius» als ministres per «intentar generar» un clima de confrontació entre l’actual direcció de Feijóo i la presidenta de la Comunitat de Madrid per les crítiques al pla d’estalvi energètic del Govern.

«No hi ha cap mena de discrepància ni conflicte entre el president Feijóo i la presidenta Ayuso», ha defensat el dirigent popular en una entrevista concedida a Europa Press. De fet, segons ha reivindicat Rollán, Ayuso va ser «la primera que es va veure beneficiada» d’una decisió «molt important» que va prendre Feijóo a la seva arribada a la direcció nacional del partit, com va ser la de posar data a la celebració del Congrés regional del PP a la Comunitat de Madrid.

En aquest context, Rollán ha acusat ministres del PSOE de «discrepar» entre ells mateixos, fent referència a la polèmica entre Bolaños i Margarita Robles per l’espionatge al mòbil de Sánchez. «El que passa en el PSOE és conegut per tots i el que pretenen generar és aquest miratge en el si del PP, que no existeix», ha conclòs el dirigent popular.

Suport al recurs madrileny

En qualsevol cas, el vicesecretari popular ha sortit en defensa del recurs d’inconstitucionalitat que presentarà la Comunitat de Madrid al decret de mesures d’estalvi energètic del Govern central perquè considera que aquest pla «sí que envaeix competències», concretament, segons ha dit, en matèria de comerços.

Quan li han preguntat per què el presenta només una comunitat i no totes les governades pel PP si consideren que s’estan envaint competències, Rollán ha defensat que el procediment judicial que iniciarà Ayuso està avalat perquè considera que «així ho reflecteix el mateix Estatut d’Autonomia» de la Comunitat de Madrid.

Per això ha al·legat que, «dins de l’autonomia que tenen els Executius governats pel PP», cada un decideix si presenta o no aquest recurs d’inconstitucionalitat. «La direcció nacional del partit respecta les decisions dels Governs autonòmics, no estem ni per a manar ni per tutelar», ha dit.

Sobre si el PP en l’àmbit nacional s’està plantejant recórrer el decret del Govern, Rollán ha assegurat que esperen veure «com es desenvolupa» i «en funció dels esdeveniments» prendran la decisió que considerin «més oportuna».

Notícies relacionades

Rollán veu «molt convenient» que el pla energètic es tramités al Congrés com a projecte de llei per poder introduir-hi algun canvi, però no creu que el Govern ho vulgui fer «perquè aquí estarien exposats que es portessin a terme una sèrie d’esmenes». De fet, el dirigent popular ha insistit a exigir la retirada immediata del decret d’estalvi energètic, que va entrar en vigor aquest dimecres, retraient a Sánchez que no hagi tingut en compte les comunitats autònomes i els ajuntaments per a l’elaboració d’aquest pla.

No obstant, Rollán no ha volgut revelar el sentit del vot dels populars al decret: «Això es determinarà en el moment en què formalment correspongui la tramitació al Congrés dels Diputats».