Balanç del curs polític

Aragonès blinda el diàleg davant Junts, però insta Sánchez a moure fitxa

  • El cap del Govern treu pit del desglaç i desafia la postconvergència a presentar una alternativa

  • Desafia el cap del Govern a demostrar a les urnes si el sobiranisme retrocedeix    

Aragonès blinda el diàleg davant Junts, però insta Sánchez a moure fitxa

DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president Pere Aragonès demana temps a l’independentisme per recollir els fruits de la negociació amb el Govern i avisa l’ala més dura del sobiranisme que, per lents, menors o col·laterals que consideri els acords de la taula de diàleg, no hi ha, ara com ara, una altra alternativa. En el seu balanç del curs polític, fet al cap de pocs dies que la seva rival a les urnes, Laura Borràs, fos apartada de la presidència del Parlament, el cap del Govern va treure pit davant Junts i va assegurar que ningú en el partit postconvergent li ha plantejat l’opció de sortir del Consell Executiu i molt menys ha ofert un pla millor que ell continua defensant, basat a mirar d’aprofitar les palanques de l’independentisme a Madrid. La pròxima, la negociació dels Pressupostos Generals de l’Estat.

I el missatge al president del Govern, Pedro Sánchez, expressat de forma el·líptica, és clar: com abans es concretin mesures per apartar els tribunals del conflicte català, abans podrà plantejar-se el Govern continuar comptant amb ERC per, per exemple, aprovar els comptes del 2023. Per això, i malgrat que Sánchez hagi insistit que la reforma del delicte de sedició no compta amb majoria al Congrés, Aragonès colla: «Només fa falta voluntat política i feina discreta», va etzibar, insistint que l’objectiu del seu Govern continua sent l’amnistia i l’autodeterminació.

Negociació discreta

«Mai més ha d’entrar una persona a la presó en defensa de la llibertat o anar-se’n a l’exili, veure perillar la seva casa i el seu patrimoni familiar a causa de la seva ideologia», va assenyalar, tot i que va admetre que, per evitar-ho, caldrà arremangar-se en la negociació. Va deixar les concrecions per al terreny de la discreció, confiant una vegada més en l’estratègia progressiva i gradual d’anar aconseguint avenços.

En el seu relat, Aragonès va demanar tenir perspectiva i va afirmar que fa tan sols uns anys seria impensable que el Govern estigués assegut en una taula tractant qüestions com la desjudicialització, el respecte al que diguin les majories o la defensa del català a les aules, havent acceptat prèviament que el conflicte català és de naturalesa «política».

El president va mantenir un to cordial amb l’Executiu central –malgrat haver congelat les relacions fa tan sols unes setmanes arran de l’espionatge massiu a independentistes–, però també va llançar un dard, en resposta a la tesi de Sánchez, segons la qual el diàleg és el que fa descendir el suport al sobiranisme: «Si està tan segur que el diàleg minimitza l’independentisme, que posi les urnes, votem en un referèndum. Si tan segurs estan i no les posen és que saben que no guanyaran», perquè «mentre la ciutadania no pugui votar, el conflicte continuarà», va replicar.

Sense parpellejar davant Borràs

Notícies relacionades

L’altre missatge de la compareixença té un clar destinatari: Junts. Ningú amb capacitat de comandament en el partit –llevat de Borràs i agrupacions afins– ha plantejat seriosament que la suspensió de la presidenta ha de tenir conseqüències en el Govern. Per això Aragonès va poder assegurar públicament que tots els seus consellers estan per la feina de mantenir-se. Va dir, fins i tot, que escoltarà encantat el pla alternatiu a la taula de diàleg que li ofereixi la postconvergència, sabent que es fixa el cinquè aniversari de l’1-O com «un punt d’inflexió» sense donar més detalls. Una manera elegant d’etzibar que els hereus de l’expresident Carles Puigdemont no disposen de res concret.

Aragonès va evitar caure en la provocació dels atacs de Borràs a ERC al ser apartada per minimitzar així el pes de la presidenta de Junts. Va afirmar, sense parpellejar, que no hi haurà canvis en la seva estratègia dialogant. ¿Per què aquesta seguretat en els seus plans? Perquè com explica el mateix president, la correlació de forces és la que és. I seria una altra –va suggerir– si Junts i altres actors independentistes, remessin a favor del diàleg en lloc d’alimentar les «batalletes» partidistes.