Malgrat la seva absolució

Cinc magistrats del Suprem veuen «incitador, coactiu i violent» el missatge de Tamara Carrasco als CDR

  • La majoria de la Sala Penal de l’alt tribunal no va veure proves que coordinés els Comitès de Defensa de la República i va avalar la seva absolució

  • La sentència compta amb el vot particular d’entre altres el president de la Sala Segona, partidaris de condemnar-la per desordres públics

tamara carrasco

tamara carrasco

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Cinc magistrats de la Sala Segona del Tribunal Suprem, entre ells el seu president, Manuel Marchena, eren partidaris de la condemna de Tamara Carrasco, a qui es va acusar de coordinar els Comitès de Defensa de la República (CDR) per difondre un missatge de WhatsApp amb les activitats de protesta previstes el 2018. Segons els discrepants, «no es pot ignorar» el «signe incitador, el seu contingut coactiu, intimidatori i violent» que presentava l’àudio, «per més que, segons l’opinió e d’altres, es negui la violència i la incitació», amb referència als altres 11 magistrats que componien el ple i que van avalar l’absolució, decisió avançada el 31 de maig.

Carrasco va ser detinguda l’abril del 2018 sota l’acusació de coordinar els CDR per haver difós un missatge a WhatsApp en el qual informava de tots els talls de trànsit i altres activitats previstes abans de la celebració de la denominada ‘vaga de país’ prevista per recolzar els líders independentistes fugits o que van acabar sent condemnats per la seva participació en el procés. L’Audiència Nacional li va imposar com a mesura la prohibició d’abandonar el seu municipi durant un any abans de remetre el cas al Jutjat Penal número 25 de Barcelona, que la va absoldre del delicte de desordres públics que se li imputava, sentència després confirmada per l’Audiència de Barcelona i ara pel Suprem.

Per adoptar aquesta decisió, la majoria dels magistrats que formen el ple de la Sala Segona van considerar «extremadament arriscat que un tribunal de revisió identifiqui incitació per a la comissió de desordres públics agreujats quan el tribunal d’instància, on s’ha practicat la prova, l’exclou, identificant en el missatge comunicat un prevalent propòsit informatiu d’accions d’altres». I es van decantar per rebutjar el recurs fiscal i confirmar l’absolució.

Incitació a la violència

Notícies relacionades

No obstant, Manuel Marchena i els magistrats Antonio del Moral, Vicente Magro i Julián Sánchez Melgar es van sumar al vot participar d’Ángel Hurtado en el qual es defensava la condemna, al considerar evident el to intimidatori i la invitació a la violència del contingut del missatge que va enviar a un grup de WhatsApp.

Segons la seva opinió, «es tracta d’actuacions en què es convida a una mobilització violenta mitjançant directrius encaminades a tal efecte, que, quan tenen una clara repercussió en l’ordre públic, suposen un excés i un abús d’aquest dret fonamental, actuació a la qual, per tant, no s’hauria de reconèixer empara constitucional, per més que es vulguin emmarcar en un context informatiu». Per tant, haurien d’haver suposat la condemna de Carrasco.