Puigdemont, sobre el TJUE i les euroordres: «Lluitarem fins al final»

Puigdemont, sobre el TJUE i les euroordres: «Lluitarem fins al final»

OLIVIER HOSLET / EFE

2
Es llegeix en minuts

L’expresident català i actual eurodiputat de JxCat Carles Puigdemont veu «clares contradiccions» entre el posicionament de l’advocat general de la UE i la jurisprudència recent del Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) sobre l’emissió d’euroordres, i ha deixat clar: «Lluitarem fins al final».

Segons l’opinió que ha donat aquest dijous l’Advocat General de la UE, Richard de la Tour, Bèlgica no pot qüestionar la competència del Tribunal Suprem d’Espanya per emetre les euroordres i no pot denegar l’extradició per possible vulneració de drets fonamentals sense demostrar l’existència de «deficiències sistèmiques» respecte a l’Estat de Dret.

Ha respost així a la pregunta prejudicial que va plantejar el magistrat del Suprem Pablo Llarena quan la justícia belga va denegar el 2021 l’entrega a Espanya de l’exconseller de Cultura Lluís Puig, al considerar que era el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i no el TS que havia d’emetre l’euroordre i que si l’extradia es violarien els seus drets fonamentals.

L’opinió de l’Advocat General no és vinculant, però sol coincidir amb les sentències que emet el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, que, en aquest cas, marcarà el futur judicial a Bèlgica de l’expresident Carles Puigdemont.

«Hem llegit l’opinió de l’advocat general del TJUE [...] i, naturalment, no ens satisfan ni són les que esperàvem. Esperarem, com sempre, de la decisió del tribunal», ha afirmat Puigdemont en un fil a Twitter.

Però «dit això», ha prosseguit, «observem clares contradiccions entre l’opinió que hem conegut avui i la jurisprudència recent del mateix TJUE, que confiem que el tribunal resoldrà. En qualsevol cas, haurem de recórrer un camí que ja hem recorregut abans, amb més experiència que abans».

«Lluitarem per cada dret i cada opció. Fins al final. Sense rendir-nos, sense renunciar. Tots els escenaris possibles els teníem identificats i, per tant, sabem què hem de fer en cadascun d’ells. Des del més favorable fins al més desfavorable», ha asseverat.

Notícies relacionades

L’expresident ha reconegut que és evident que hagués preferit el camí favorable, però ha insistit que «sabem què hem de fer i quines actituds prendre si arriba el cas del pitjor de tots els escenaris possibles, en el qual tampoc ens trobem».

I ha llançat un últim missatge: «Que ningú tingui cap dubte: avui més que mai ens conjurem amb el #nosurrender [no rendició] amb el qual hem lluitat tots aquests anys».