Política

El debat de la nació fa baixar a la realitat en l’aspiració d’un nou finançament

Sánchez assegura que la reforma del model és «una prioritat», però no es compromet amb dates, el PP ignora l’assumpte i Compromís tampoc s’hi abona | Baldoví demana al Govern aprovar un nou sistema en l’any final de legislatura

El debat de la nació fa baixar a la realitat en l’aspiració d’un nou finançament

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts

L’últim debat de l’estat de la nació ha servit per aclarir dubtes, si en quedaven, sobre el lloc (marginal) en què està el finançament autonòmic al tauler polític espanyol.

Com dèiem ahir, el primer dia del ple de l’any al Congrés dels Diputats, els dos grans partits, PSOE i PP, van ignorar el tema. Dimecres sí que hi va estar, perquè el president del Govern va haver de respondre a grups com Compromís (i Junts) que el van treure, però el que va dir no implica avenços importants. Ni tan sols va ser l’eix potent i central de la intervenció de Joan Baldoví (Compromís).

Pedro Sánchez va respondre al diputat valencianista que la reforma del sistema de repartiment de fons a les autonomies «és veritat que és una tasca pendent» (està caducat des del 2014) i és «una de les nostres prioritats», però «ens hem hagut d’enfrontar a múltiples crisis», va remarcar com a argument i, «s’ha compensat per un transvasament d’extraordinaris recursos». No va parlar de dates ni va fixar compromisos. Les coses van quedar on estan des de fa vuit anys amb molt petits avenços: les paraules.

Qualsevol pot dir que el cap de l’Executiu tampoc pot comprometre’s a una cosa que no està només a les seves mans, que necessita el consens dels territoris i del principal partit de l’oposició (PP) i aquest, es va veure en el congrés de Sevilla i s’ha vist ara, no té el finançament autonòmic entre les seves grans preocupacions. Sánchez, per tant, va evitar crear falses expectatives quan no té seguretat de poder complir un hipotètic compromís.

No obstant, sí que està en mans del Govern elaborar una proposta de nou model. I sobre això tampoc hi ha res nou després del debat gran.

El missatge de Sánchez és el que es va assentant des de fa mesos: no hi ha nou model, però el Govern està complint amb les autonomies com mai i els facilita els fons que necessiten. Va recordar també que Hisenda ha presentat un ‘esquelet’ de bases de càlcul. «Continuem treballant, però hem de ser conscients de la situació», va dir. El primer és respondre a la pandèmia i a les conseqüències de la guerra.

Notícies relacionades

«Com dèiem ahir». Amb la frase de fra Luis de León Baldoví va començar la seva intervenció. Es referia al ple de fa set anys.

Baldoví no va mostrar el perfil més dur de la coalició davant el Govern i va aplaudir les mesures anunciades. Va esmentar tres assignatures pendents i la primera, va dir, és el finançament autonòmic. No va entrar en profunditat, però va qualificar de «vergonyós que estigui igual que el 2015 i va demanar aprovar-lo l’any que queda de legislatura.