Poder judicial

El PP apuja el to i demana a Sánchez retirar la seva reforma per renovar el Constitucional, «la llei Bildu 2»

Pons assenyala ERC com a principal crossa del canvi de la llei i diu que els republicans poden «entrar» en l’alt tribunal

El vicesecretari assegura que si l’Executiu anul·la els seus plans, aquesta tarda s'asseu amb Bolaños per «regenerar» la justícia i pactar el CGPJ

El PP apuja el to i demana a Sánchez retirar la seva reforma per renovar el Constitucional, «la llei Bildu 2»

David Mudarra / PP

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El PP ha tornat a exigir a Pedro Sánchez aquest dilluns la retirada de la proposició de llei del PSOE per renovar el Tribunal Constitucional, que es vota aquest dijous en el Congrés, si vol que «aquesta mateixa tarda» s’asseguin per negociar quines mesures prendre per regenerar la justícia i renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), amb el marc vigent.

El vicesecretari d’Institucional del PP, Esteban González Pons, ha elevat el to i ha batejat el canvi normatiu com a «llei Bildu 2». «Pacten amb Bildu anul·lar la memòria de les víctimes [amb referència a la llei de memòria democràtica] i amb ERC que ERC pugui entrar en el Tribunal Constitucional», ha declarat Pons en una roda de premsa després del comitè de direcció del partit. Unides Podem, Més País i ERC ja van avançar la setmana passada que recolzaran la reforma en lectura única i urgent de la llei del poder judicial que planteja el PSOE i amb què Sánchez busca facilitar el recanvi pendent de quatre magistrats del Tribunal Constitucional. De fet, el president del Govern s’esmena a si mateix ja que ara vol tornar al CGPJ la capacitat de fer nomenaments malgrat tenir el mandat caducat.

Pons ha fet aquestes declaracions mentre presentava davant els mitjans de comunicació la seva «Proposta per reforçar la independència judicial i la qualitat democràtica a Espanya». Fa 28 dies, el PP es va comprometre a fer públic el seu pla per regenerar la justícia abans del 13 de juliol. Entre les iniciatives que ha inclòs, planteja que no pugui ser nomenat fiscal general que ha estat en la política els cinc anys anteriors (i que pugui ser recusat per aquesta causa) i que la negociació dels vocals del CGPJ es porti a terme en el Congrés i el Senat, que és «el que marca la llei».

Notícies relacionades

Pons també ha explicat que volen que el president de l’òrgan de govern dels jutges sigui decidit pels vocals i no se sàpiga prèviament, per un pacte entre PSOE i PP, qui serà. Els populars també plantegen que en un termini de sis mesos el nou CGPJ elegit amb la llei en vigor proposi al Congrés un nou model d’elecció per al futur, «pactat entre els jutges i les associacions judicials».

«Gravíssimes sancions» de la Unió Europea

Segons el PP, la modificació exprés de la llei «compromet la imatge democràtica de la nació». Segons la seva opinió, si no posa fre a les seves intencions, Sánchez s’arrisca a «gravíssimes sancions» per part de la Unió Europea. Per exemple, «la possible suspensió de fons europeus per aplicació de l’anomenat Mecanisme d’Estat de Dret».