Poder judicial

El CGPJ mou fitxa per acudir a la UE abans de la reforma exprés de les seves competències

Vuit vocals formalitzen una petició de ple extraordinari que obliga a discutir aquest assumpte abans del debat sobre l’estat de la nació

El CGPJ mou fitxa per acudir a la UE abans de la reforma exprés de les seves competències

Epi_rc_es

4
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

El Govern accelera els seus plans i el sector conservador del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) mou fitxa per impedir-ho. Vuit de les seves vocals han presentat un escrit a última hora d’aquest dimarts per forçar la celebració d’un Ple Extraordinari que respongui a la intenció de l’Executiu de Pedro Sánchez d’aconseguir l’aprovació, ja la setmana vinent, de la reforma que permetrà realitzar nomenaments en el Tribunal Constitucional (TC), aconseguint així revertir l’actual majoria conservadora d’aquest òrgan.

L’escrit ha sigut elaborat de forma una mica precipitada després de tenir coneixement pels mitjans de comunicació que el Govern havia demanat al Congrés aprovar, en el mateix ple del debat sobre l’estat de la nació, la reforma legal perquè l’òrgan de govern dels jutges pugui nomenar els quatre magistrats del Tribunal Constitucional que van acabar mandat el passat 12 de juny.

En un escrit recollit per Europa Press, el Govern demana que el Ple del Debat sobre l’estat de la Nació, previst entre els dies 12 i 14 de juliol, inclogui el debat i votació d’una altra sèrie de textos legislatius, començant per la iniciativa socialista de reforma de la llei del poder judicial (LOPJ) que permetrà al CGPJ esquivar la seva limitació de competències per estar caducat i nomenar dos magistrats del TC que els corresponen per quota.

Per la seva banda, en el CGPJ demanen mantenir les dues propostes que no van poder discutir-se en la sessió de dijous passat per la mort d’una de les vocals, Victoria Cinto: que el Congrés els hagi de consultar la reforma abans d’aprovar-la i denunciar la situació davant la Comissió Europea. «L’única variació és que justifiquem la urgència a les notícies relatives que el tema s’accelerarà en ocasió del debat sobre l’estat de la nació», afegeixen les fonts consultades.

Al paper presentat es diu expressament que «la dolorosa mort» de Cinto va impedir que els dos assumptes poguessin ser objecte de deliberació i de l’adopció dels acords que corresponguessin. 

«La precipitació amb què es portarà a terme la tramitació de la iniciativa legislativa exclou que es pugui esperar al Ple d’aquest Consell previst per al dia 21 de juliol del 2022 –quan estava inicialment previst abordar la reforma–, i que es presentin les circumstàncies d’urgència que motiven que se sol·liciti la celebració d’un ple extraordinari», afegeixen.

Abans al CGPJ

De conformitat amb l’establert a la llei, el Ple extraordinari que haurà de tenir lloc dins dels tres dies següents a la presentació d’aquesta sol·licitud, cosa que suposa que se celebrarà abans del debat sobre l’estat de la nació al Congrés que inclou la reforma criticada.

La postura dels vocals signants, tots designats al seu dia a proposta del PP; és molt crítica amb la reforma del Govern, que persegueix que el CGPJ continuï sense poder realitzar designacions a excepció dels dos magistrats del Tribunal Constitucional (TC) que els correspon. La iniciativa és vista com una mera utilització de l’òrgan dels jutges per als interessos de l’Executiu de Pedro Sánchez per un ampli grup de vocals, no només els designats pel PP.

La comunicació a la UE és el que motiva més recels en els vocals no signants de la proposta, per la qual cosa sembla probable que pugui ser eliminat de l’acord que tiri finalment endavant.

En el rerefons del moviment del Govern es troba el consens que es precisa perquè l’òrgan de govern dels jutges elegeixi els seus dos magistrats del TC, que per tradició no escrita han de ser un de sensibilitat progressista i un altre conservadora. Alguns dels vocals consultats no descarten que, com a resposta als manejos del Govern, es faci difícil arribar als 12 vots que es necessiten per fer cada un d’aquests nomenaments de magistrats del TC. 

Posició de Lesmes

Notícies relacionades

Per la seva banda, i abans de conèixer aquesta iniciativa, el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha assegurat aquest dimarts a Galícia que «no és una bona notícia» que el CGPJ «no recuperi les seves competències» per nomenar els seus magistrats, tot i que ha matisat que està d’acord amb la recuperació de competències respecte al Tribunal Constitucional.

Consultat sobre les últimes declaracions sobre que el Consell General del Poder Judicial respon a la majoria absoluta de Mariano Rajoy i no a la realitat actual, Lesmes ha defensat el suport obtingut en el seu moment, segons informa Efe. «Aquest CGPJ, els membres del qual van ser designats el desembre del 2013, va obtenir un suport de la Cambra de més d’un 90 per cent dels diputats de llavors. Em remeto als diaris de sessions. És a dir, no va ser la majoria de Mariano Rajoy, va ser una immensa majoria d’aquella cambra la que va votar els vocals d’aquest Consell. Més d’un 90% dels diputats van votar els 20 vocals del Consell. Per tant, té una legitimitat plena en aquest sentit», ha destacat.