Els conservadors

Feijóo mantindrà el suspens del seu vot al decret i mirarà d’evidenciar la «debilitat» de Sánchez

  • El líder seguirà el debat de l’estat de la nació des d’un escó, però només podrà parlar als passadissos del Congrés

  • Ha instat els seus a no cometre «errors en les dades» econòmiques amb què Gamarra pressionarà Sánchez 

Feijóo mantindrà el suspens del seu vot al decret i mirarà d’evidenciar la «debilitat» de Sánchez

EFE / Javier Cebollada (Efe)

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo va posar en guàrdia la cúpula del partit i el seu grup al Congrés dimarts passat per preparar amb cura el debat sobre l’estat de la nació i les 15 propostes de resolució que li toquen com a grup parlamentari. Va encarregar informes a vicesecretaris i diputats i tots els «papers» els espera redactats amb la màxima exactitud. No vol «errors en les dades», com el que va cometre ell mateix en la seva estrena al Senat quan va dir que la prima de risc havia escalat fins als 250 punts i va resultar ser fals. Són l’alternativa, repeteix una vegada i una altra, i han de presentar opcions viables i precises.

Aquesta setmana és la posada de llarg de Feijóo en l’àmbit parlamentari, per la importància de la sessió i també perquè per primera vegada se’l veurà assegut a l’hemicicle del Congrés. No podrà prendre la paraula, però ha decidit anar-hi i seguir en viu el cara a cara que protagonitzarà la seva portaveu i secretària general, Cuca Gamarra, amb Pedro Sánchez.

«Dos contra un»

El polític gallec no és diputat i no pot intervenir al Congrés. Ell parlarà als passadissos i al pati, davant les càmeres directament. Al partit es vanten que seran «dos contra un»: Gamarra i Feijóo contra Sánchez. Després del debat de política general, que s’estendrà de demà a dijous al migdia, arribarà la convalidació del segon decret anticrisi per la guerra de Rússia. Tot sembla indicar que els populars mantindran el suspens fins a l’últim moment. Es mouen entre el no i l’abstenció. Els conservadors han aplaudit que l’Executiu hagi «copiat» dues de les seves mesures (la rebaixa de l’IVA de la llum al 5% i una ajuda a les famílies vulnerables), però continua reclamant que ajusti els trams d’IRPF per a les rendes menors de 40.000 euros i també exigeix la reducció del nombre de ministres i la «despesa burocràtica».

Economia, economia, economia

En els seus primers mesos com a màxim cap de files, el polític gallec està reproduint l’estratègia que va seguir Mariano Rajoy els anys 2010 i el 2011, quan la crisi es va acarnissar amb Espanya i José Luis Rodríguez Zapatero va perdre la seva credibilitat i els seus socis de manera simultània. Feijóo es presenta com a líder d’un partit que «sap gestionar l’economia» i assegura tenir la recepta per salvar Espanya de l’elevada inflació, provocada, entre altres raons, per Vladímir Putin al retallar el subministrament de gas que ven a la Unió Europea. «El principal problema d’Espanya és l’econòmic i ja el teníem abans de la guerra d’Ucraïna [...] El Govern durant molt temps ha estat negant la realitat», va declarar divendres a Saragossa.

Per aquesta raó, entre les 15 propostes de resolució que presentarà el PP en el debat sobre l’estat de la nació, per instar el Govern a actuar en una determinada direcció, n’hi haurà algunes d’economia que reflectiran el pla fiscal que va donar a conèixer fa setmanes, amb rebaixes d’impostos i retallades de despeses «supèrflues». Els populars buscaran poder tirar endavant algunes de les iniciatives amb el suport del PNB, PDECat, Ciutadans, Vox i alguns membres del grup mixt, i estan disposats a acceptar esmenes i transaccionar. Necessitaran reunir més ‘sís’ que ‘nos’. L’objectiu: «mostrar la debilitat política» de Sánchez, després d’unes setmanes en què les esquerdes internes en el Govern i amb els seus socis s’han evidenciat amb freqüència, assenyalen fonts de la direcció del partit.

La formació popular també presentarà una proposició sobre el respecte a la Constitució, que inclourà la censura pels pactes del PSOE amb Bildu després que tots dos hagin pactat la llei de memòria democràtica, una norma que Feijóo va prometre dissabte que derogarà.

Quant als preus dels combustibles, el líder conservador ja ha anunciat que presentarà en el debat cinc iniciatives que concentren el seu pla energètic. Amb l’objectiu que Espanya sigui menys dependent de Rússia, Feijóo demana replantejar l’actual calendari de tancament de les centrals nuclears, previst entre el 2028 i el 2035; mantenir obertes les plantes de carbó i utilitzar els fons europeus per reactivar el gasoducte Midcat amb França.

Pendents de dilluns

Notícies relacionades

El PP ha deixat diverses propostes sense revelar perquè està pendent del que aprovi el Consell de Ministres avui. «Després de citar-se amb Pere Aragonès [es reunirà amb el president del Govern divendres] potser vol reconciliar-se amb Unides Podem per assegurar-se les seves propostes de resolució», afirma un vicesecretari del partit.

Tenen marge per activar-se, ja que les 15 iniciatives no cal registrar-les fins dimecres, així que també podran sumar les que els suggereixi el mateix debat, que començarà demà al migdia amb la intervenció del cap de l’Executiu i acabarà dijous. A la taula de Feijóo han arribat en les últimes hores proposyes de sobres que li han redactat diputats i vicesecretaris i només haurà d’elegir bé i negociar per intentar tirar-les endavant i mostrar així la suposada «debilitat» de Sánchez.