Busca recuperar focus

Vox entra al desgast econòmic de Sánchez per remuntar el seu fiasco a Andalusia

A més de mantenir l’oposició ideològica i buscant diferències amb Feijóo, Vox s’uneix al discurs econòmic insistint en l’«empobriment» dels espanyols

Vox entra al desgast econòmic de Sánchez per remuntar el seu fiasco a Andalusia

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

Les aspiracions de Vox d’entrar en el seu segon govern autonòmic, el d’Andalusia, després de les eleccions del 19 de juny, es van veure frustrades per la històrica victòria de Juanma Moreno, que va superar fins i tot la majoria absoluta. Al partit de Santiago Abascal no li va servir comptar amb una de les seves principals dirigents per a aquesta operació, Macarena Olona, i la seva candidatura a més va contribuir a descapitalitzar el grup parlamentari que ara recau, essencialment, sobre les espatlles del portaveu, Iván Espinosa de los Monteros.

En la formació ultra accepten que els resultats no van ser els esperats, però insisteixen a negar el fracàs després de sumar dos diputats més dels que tenien, fins als 14. Però la realitat és que amb prou feines van convèncer 97.000 votants respecte al 2018 i tot això, malgrat que Vox és ara la tercera força nacional al Congrés i ja té un vicepresident i consellers a Castella i Lleó. El PP va sumar més de 830.000 nous votants a Andalusia. 

Encara rebutjant que fos una derrota, la sensació que s’escampa en el partit és de necessitar de recuperar focus i agafar aire per frenar el PP, que ja se situa al capdavant a totes les enquestes. La carta que Vox creu continuar tenint a la seva disposició és la fortalesa del seu líder com a candidat. En el partit insisteixen que, com a mínim, tenen un terra de votants «molt consolidat» amb la papereta d’Abascal i veuen impossible, almenys per ara, que Feijóo pugui arribar a una majoria suficient sense els seus vots.

Precisament, la setmana que ve el líder de Vox buscarà protagonisme en el debat sobre l’estat de la nació, aprofitant a més que el dirigent gallec ocuparà l’escó de líder de l’oposició, però no intervindrà. Al ser senador no hi ha aquesta possibilitat i, per això, ho farà al seu lloc la secretària general, Cuca Gamarra, que protagonitza cada dimecres la sessió de control amb Pedro Sánchez. 

Abascal dedicarà bona part del seu discurs, com està fent el partit, a l’economia i, especialment, a la crisi inflacionista. «Les coses del menjar, el que de veritat importa a la gent» expliquen en el grup parlamentari, recalcant la idea que més repetirà Abascal: l’«empobriment dels espanyols». Com és evident, Vox farà una esmena a la totalitat al Govern de Sánchez i insistirà també en assumptes ideològics capitals per al partit, igual que la denúncia permanent als socis parlamentaris de la coalició, sobretot EH Bildu i el seu recent suport a la llei de memòria democràtica.

Però, en aquesta ocasió, també hi haurà molt discurs econòmic, mirant a l’energia i la pujada de preus. Aquest terreny és precisament l’essencial del projecte de Feijóo, que ha canviat el rumb del partit des que va aterrar a Génova, decidit a fer una oposició simplement econòmica, similar al que va fer Mariano Rajoy i molt més allunyada del que defensava Pablo Casado.

Vox és molt crític amb el PP, precisament, perquè considera que ha renunciat a entaular «la batalla de les idees» i que amb economia «no es dona resposta a tot». L’hi va criticar el mateix Abascal fa setmanes des de la tribuna en el primer dard que va llançar al seu rival a la dreta. 

El partit ultra considera que hi ha moltes diferències entre populars i la seva formació i creu que «s’aniran fent visibles» en els pròxims mesos. Per això fonts de la direcció asseguren que no els convé que Feijóo no intervingui en el debat sobre l’estat de la nació ni en altres grans moments en què «es puguin comparar el seu discurs i el nostre». A Vox estan convençuts que els beneficia que el líder gallec «parli».

Notícies relacionades

En aquest moment, els dos partits de l’oposició coincideixen a dibuixar un panorama molt negre de cara a la tardor vinent i creuen que la crisi serà el que firmarà el final de cicle de Sánchez. A Vox creuen a més que el malestar es traslladarà al carrer a diversos sectors, com el dels transportistes, després de sentir-se enganyats per l’acord que van firmar amb el Govern el març passat, que va evitar paralitzar per complet el país amb la seva vaga. 

A diferència del PP, que no descarta l’escenari d’avançament electoral, a Vox es mostren convençuts que Sánchez pretén «esgotar la legislatura» perquè el desgast serà cada vegada més alt. Tampoc creuen que es jugui una derrota pressupostària, que el forçaria, com ja va passar, a haver de valorar una convocatòria. «Si no els aprova, prorrogarà els Pressupostos», conclouen a la cúpula.