Tribunals

L’excònsol de Letònia a Barcelona assegura davant el jutge del cas Villarejo que va ser espiat pel comissari

Assegura que es va veure sotmès a investigació «il·lícita» com a part del Projecte Goblin

L’excònsol de Letònia a Barcelona assegura davant el jutge del cas Villarejo que va ser espiat pel comissari
2
Es llegeix en minuts

El que va ser cònsol de Letònia a Barcelona i president de la Plataforma Pro Seleccions Catalanes Xavier Vinyals ha assegurat aquest dimecres davant el jutge de l’Audiència Nacional encarregat de la instrucció del cas Villarejo que va ser espiat per l’ara comissari jubilat.

Fonts jurídiques han confirmat que, en la seva declaració com a perjudicat davant el titular del Jutjat Central d’Instrucció Número 6, Manuel García Castellón, ha donat detalls sobre la suposada vigilància a la qual es va veure sotmès com a part del Projecte Goblin.

Segons el relat judicial, el client de Villarejo en aquest cas hauria sigut un dels imputats, Daniel Castells, per trobar «alguna cosa» de Ramón Vinyals i/o el seu fill Xavier que li donés cert avantatge a l’hora de resoldre el conflicte que mantenien per un procediment on els Vinyals acusaven Castells d’apropiació indeguda i pel qual la Fiscalia li demanava presó i una indemnització milionària.

El treball s’hauria executat a través d’una empresa vinculada a l’expolicia Antonio Giménez Raso, «una sort de filial del Grup CENYT», l’empresa de Villarejo. Castells hauria pagat per aquest 15.000 euros.

Aquest mateix dimecres també estaven citats per declarar, però com a investigats, el soci de Villarejo, Rafael Redondo, i els mateixos Castells i Giménez Raso. Les mateixes fonts han explicat que tots ells s’han acollit al seu dret a no declarar.

L’ara comissari jubilat també estava citat per comparèixer aquest mateix dimecres però problemes d’agenda van obligar a ajornar la seva compareixença com a imputat per aquesta nova peça separada de la macrocausa ‘Tàndem’.

Va ser el 12 de maig passat quan el jutge d’instrucció va acordar obrir aquesta nova peça 33 després de topar amb l’informe elaborat pel grup empresarial de Villarejo, CENYT, sobre el Projecte Globin en un ofici redactat per la Unitat d’Assumptes Interns en una altra línia d’investigació.

Suborn i revelació de secrets

García Castellón veu indicis que Villarejo va investigar «de manera il·lícita» Vinyals, apuntant a possibles delictes de suborn i descobriment i revelació de secrets, que atribueix al comissari, el seu soci Rafael Redondo, Giménez Raso i Castells.

Notícies relacionades

Aquesta compareixença ha suposat l’arrencada de les indagacions d’aquesta peça separada de ‘Tàndem’, una macrocausa que va començar a investigar-se el 2017 i que podria ampliar-se amb noves línies d’investigació després que Assumptes Interns identifiqués desenes de projectes del comissari.

De moment, les úniques peces de ‘Tàndem’ que han arribat a judici són ‘Iron’, ‘Land i ‘Pintor’. La vista oral, que va començar l’octubre passat, s’endinsa en la seva recta final després que la Fiscalia Anticorrupció presentés les seves conclusions definitives, en què demana que Villarejo sigui condemnat a 83 anys de presó, davant els 109 que reclamava inicialment.