Relació Estat-Generalitat

ERC suavitza la seva oposició a la llei de memòria històrica i s’absté en comissió

  • Els republicans consideren insuficient la iniciativa, però accepten que registra avenços sobre el text actual

ERC suavitza la seva oposició a la llei de memòria històrica i s’absté en comissió

EFE / Javier López (Efe)

1
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

ERC s’abstindrà en el tràmit en comissió de la nova llei de memòria històrica que presenta el Govern. El text (encara que hagués comptat amb l’oposició dels republicans) tira, doncs, endavant i s’espera que sigui aprovat la setmana vinent pel ple del Congrés. Els republicans mantenen que es tracta d’un text «clarament insuficient», però, alhora, admeten que «gràcies a ERC» conté avenços importants. Esquerra, doncs, obre una última setmana de negociació en què espera escurar algun punt més i, en el dia d’avui, descarta afegir-se al vot favorable. L’escenari més plausible és que aquesta abstenció en comissió es mantingui a la sessió plenària.

Notícies relacionades

El principal punt de crítica republicana és que la nova llei no aborda la derogació de la llei d’amnistia de 1977 que suposa, a la pràctica, que no es pugui perseguir els «botxins» del franquisme, ni aquí ni en aquells procediments oberts a l’estranger, com és el cas de la querella a l’Argentina contra Rodolfo Martin Villa per la qual s’investiga l’exministre del tardofranquisme per la seva presumpta responsabilitat en 12 crims de lesa humanitat.

En l’altre costat de la balança, ERC reconeix que el Govern ha acceptat considerar com a il·legals i nul·les les sentències i òrgans del franquisme. «És important, però merament simbòlic»; apunta un veu republicana perquè no comporta un reconeixement de les responsabilitats patrimonials de l’Estat. Una cosa a la qual la nova llei tanca la porta.