Un acte soles

La princesa Elionor i la infanta Sofia arriben al Museu Dalí entre crits de suport i de rebuig

Elionor de Borbó fa la seva primera visita a Girona, on les han rebut la ministra d’Educació, Pilar Alegría, i la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay

La princesa Elionor i la infanta Sofia arriben al Museu Dalí entre crits de suport i de rebuig

David Aparicio

3
Es llegeix en minuts

La princesa Elionor, juntament amb la infanta Sofia, ha començat aquest diumenge al Museu Dalí de la localitat de Figueres la seva primera visita a Girona entre mostres de suport de ciutadans convocats per associacions constitucionalistes i també algunes de rebuig per part d’un grup d’independentistes.

Amb una mica de retard sobre l’horari previst, Elionor de Borbó, que entre els seus títols ostenta el de Princesa de Girona, i la seva germana han arribat al museu, on les han rebut la ministra d’Educació, Pilar Alegría, i la delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay.

Com era d’esperar, en la visita no participa cap membre de la Generalitat pel seu veto als actes que organitza la Casa Reial a Catalunya.

A la plantada s’ha afegit l’alcaldessa de Figueres, Agnès Lladó, d’ERC, que ha expressat el seu rebuig a la presència de l’hereva al tron a la localitat, on governa en coalició amb el PSC, Guanyem i Canviem Figueres.

«Per una Figueres republicana. A mi no em representen», ha assegurat Lladó en un tuit acompanyat de l’etiqueta «jo no hi seré».

En un altre missatge, ERC ha assegurat que la monarquia és «una institució obsoleta que no els representa en absolut».

A l’acte ha assistit el vicealdalde, Pere Caselles, del PSC, mentre que no hi ha hagut representació dels altres dos partits minoritaris que integren l’equip de govern.

Ampli cordó de seguretat

Als voltants del museu, s’han congregat grups a favor i en contra de la presència de l’hereva al tron, separats per l’ampli cordó de seguretat desplegat pels Mossos d’Esquadra i la policia local, que els han impedit acostar-se al punt d’arribada.

A prop de la Torre Galatea, s’han situat les persones convocades per associacions que recolzen la Corona, com Concordia Reial Espanyola, Convivència Cívica Catalana (CCC) i Societat Civil Catalana (SCC), que han exhibit una pancarta amb el lema ‘El futur és Elionor’ i han llançat crits com «Jo soc espanyol» o «Espanya, unida, mai serà vençuda».

«Volem que es trobi a gust i ben rebuda. El nostre desig és que es normalitzi tot», ha comentat a Efe la vicepresidenta de CCC, Paula Cordera.

Per a SCC, la primera visita a Girona de la Princesa «és un gest de normalitat democràtica» perquè «Catalunya és casa seva».

Els defensors de la monarquia també han mostrat el seu suport a la Princesa amb banderes d’Espanya penjades a les finestres i balcons de vivendes situades davant el museu, una de les icones del patrimoni cultural català.

Aplaudiments i esbroncades

A l’altra punta, s’ha concentrat un grup d’independentistes, secundats per formacions com la CUP, que han cridat consignes com «Fora els Borbons», «No ens representen», «Som república» i «Felip VI, demana perdó». Davant seu hi havia unes quantes furgonetes dels Mossos per mantenir un perímetre de seguretat.

A l’arribada de la Princesa i la seva germana a la pinacoteca, han crescut els aplaudiments i les esbroncades procedents dels dos grups, sense que hi hagi hagut incidents.

L’última visita dels Reis a Girona va ser el 2018 per assistir a la cerimònia dels premis de la Fundació Princesa de Girona (FPdGi), que llavors es va celebrar en el Celler de Can Roca, a la localitat de Vilablareix, després que l’Ajuntament de Girona es negués a cedir un recinte i declarés persona «non grata» Felip VI pel seu discurs de condemna del referèndum il·legal a Catalunya l’octubre del 2017.

Això va fer que les dues últimes gales dels premis, la del 2019, quan Elionor de Borbó es va estrenar, i l’any passat, tinguessin lloc a Barcelona, com la de demà, dilluns, a què tornaran a assistir els Reis i les seves filles.

La visita de la Princesa, de 16 anys, i de la infanta, de 15, al Museu Dalí ha començat amb una xerrada amb joves que han participat en els diferents programes formatius desenvolupats aquest any per la FPdGi.

Posteriorment, faran un recorregut pel museu per conèixer les principals obres de Dalí i l’emblemàtica cúpula de l’edifici.

Notícies relacionades

Per part de la Fundació Gala-Dalí, hi eren el seu president, Jordi Mercader, el seu director general, Fèlix Roca, i la directora dels Centres d’Estudis Dalinians, Montserrat Aguer.

Del patronat de la fundació que gestiona el llegat que el cèlebre pintor català va deixar en herència a l’Estat a la seva mort, el 1989, en formen part el Ministeri de Cultura, la Generalitat i l’Ajuntament de Figueres, entre altres institucions.