Crisi migratòria

Espanya va vulnerar els drets de menors repatriats al Marroc, segons la Justícia andalusa

El TSJA torna a acollir la tesi de les entitats demandants i del ministeri fiscal declarant que l’actuació de l’Administració va conjurar una situació de risc rellevant per a la integritat física i moral dels menors

Espanya va vulnerar els drets de menors repatriats al Marroc, segons la Justícia andalusa

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

El Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (TSJA) ha notificat que Espanya va vulnerar els drets dels menors marroquins que van ser repatriats al seu país l’agost de l’any passat després d’haver entrat per la frontera d’El Tarajal a les allaus dels dies 17 i 18 de maig del 2021.

El TSJA ha notificat a les parts la desestimació d’un dels dos recursos d’apel·lació interposats per la Delegació del Govern a Ceuta i pel Govern de la Ciutat Autònoma davant les sentències dictades el febrer passat pel Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Ceuta.

En concret, el que es resol és el recurs d’apel·lació plantejat davant la sentència dictada en el recurs per a la protecció de drets fonamentals interposat per l’Associació Coordinadora de Barrios en representació de vuit menors que van arribar sols a Espanya i es van veure afectats per les repatriacions «sense garanties» iniciades per la Delegació de Govern de Ceuta entre els dies 13 i 15 d’agost.

Encara es troba pendent de resolució el recurs d’apel·lació interposat per les dues mateixes administracions davant la sentència dictada en el recurs per a la protecció de drets fonamentals en què la Coordinadora de Barrios i Fundación Raíces van representar uns 12 nois més en similars circumstàncies.

Aquests 20 nens van entrar a Ceuta, sense la protecció de cap adult, travessant la frontera d’El Tarajal oberta pel Regne del Marroc el maig del 2021.

A l’estar en situació de desemparament, van ser acollits per l’àrea d’infància de la Ciutat Autònoma de Ceuta, i primer van ser allotjats en naus industrials al Polígon Industrial d’El Tarajal, i després al Poliesportiu Municipal de Santa Amelia, on van residir fins al començament de les repatriacions sense garanties el 13 d’agost.

El treball conjunt de les organitzacions Andalucía Acoge, Coordinadora de Barrios, Elin, Ex Menas Madrid, Fundación Raíces, Gentium, Maakum i No Name Kitchen per denunciar per diferents vies la il·legalitat d’aquestes repatriacions executades per Delegació de Govern a Ceuta, va desembocar, entre d’altres, en aquests dos procediments.

Recursos d’apel·lació

En aquests, el Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Ceuta va ordenar, l’agost del 2021, paralitzar cautelarment les repatriacions sense garanties i va dictar sentència, el febrer del 2022, declarant que l’actuació de l’Administració al repatriar aquests menors s’havia realitzat sense cap empara legal i amb vulneració del dret a la integritat física i moral, i a no ser sotmès a tractes inhumans i degradants reconegut a l’article 15 de la Constitució Espanyola.

Davant aquestes dues sentències del Jutjat, la Delegació del Govern a Ceuta i el Govern de la Ciutat Autònoma de Ceuta van interposar recursos d’apel·lació, els primers dels quals ha sigut ara desestimat pel Tribunal Superior de Justícia.

En aquesta sentència, el TSJA torna a acollir la tesi de les entitats demandants i del ministeri fiscal, declarant que «l’actuació de l’Administració, exempta de les mínimes garanties procedimentals exigibles, va conjurar una situació objectiva de risc rellevant per a la integritat física o moral dels menes afectats per les mesures de devolució», segons la interlocutòria a què ha tingut accés EFE.

Notícies relacionades

A més, el TSJA desestima la invocació de situació excepcional realitzada per les administracions recurrents, afirmant que «el caràcter sobtat i massiu i il·legal de l’entrada a Ceuta a la primavera de l’any passat de milers de ciutadans del Regne del Marroc en absolut autoritzava el Regne d’Espanya a excusar la seva submissió a l’imperi de la llei».

Finalment, el TSJA deixa clar que «l’Acord de Cooperació fet a Rabat el 6 de març del 2007 no desplaçava, exceptuava ni substituïa la legislació interna i internacional sobre menes, sinó que el complementava o l’implementava».