Debat al Parlament sobre immersió lingüística

El Govern valida el decret contra les quotes de castellà, amb l’únic suport dels comuns

  • «¿Tant costava recollir l’ús curricular del castellà?», etziben els socialistes sobre el text, que tampoc recolzen les dretes

  • La CUP també es desmarca al·legant falta de suport a les escoles en defensa del català

El Govern valida el decret contra les quotes de castellà, amb l’únic suport dels comuns
2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El Govern ha aconseguit convalidar al Parlament –amb 71 vots a favor i 60 en contra– el decret pel qual es rebutja aplicar un 25% de castellà a les aules, com exigeix el TSJC, si bé sense el grau de suport que va aconseguir la llei que actualitza la política lingüística a les aules. En aquesta ocasió el PSC s’ha desmarcat d’aquest acord, que només han recolzat els comuns. El text del decret es mostra contrari a paràmetres numèrics, proporcions i percentatges d’ús de les llengües, ja que es defensa que cada centre decideixi el seu projecte lingüístic i que el Departament de Educació n’assumirà la responsabilitat final. Els socialistes i els partits de dreta han rebutjat que no se situï el castellà com a llengua d’aprenentatge. I la CUP, per motius oposats, també hi ha votant en contra. Junts i la CUP han proposat, sense èxit, tramitar el decret com a projecte de llei, en contra del criteri d’ERC.

El conseller d’Educació, Josep González-Cambray, ha defensat que «davant les ingerències judicials, posem l’aprenentatge en mans de qui en sap, deixem la pedagogia en mans dels mestres, no apliquem percentatges numèrics en els aprenentatges». El conseller ha assegurat que les instruccions a cada centre perquè apliqui el seu propi projecte lingüístic, malgrat les crítiques d’alguns directors, són «clares i de forma senzilla». I en resposta a tesis com les de la CUP, que exigeixen mantenir un sol projecte lingüístic en defensa del català a totes les aules, ha argumentat que «es fa impossible redactar projectes lingüístics únics, no creiem en la regulació monolítica; no una solució única i uniforme davant realitats lingüístiques diferents».

Els comuns han aplaudit el pas fet amb el decret a favor del «blindatge» en favor del català a les aules. «La immersió no es toca», ha defensat la parlamentària Jessica González, felicitant-se perquè el decret respecta la diversitat de «les realitats sociolingüístiques» de cada centre.

El PSC troba a faltar el castellà

Notícies relacionades

El PSC, en paraules de la diputada Esther Niubó, ha mostrat el seu rebuig respecte al decret per no reservar l’«esperit» de l’acord majoritari de la nova llei lingüística del 8 de juny amb el suport dels grups del Govern juntament amb els socialistes i els comuns. «Tant costava recollir l’ús curricular del castellà quan ha sigut una peça clau de l’acord» al que es va arribar recentment, ha lamentat Niubó. La parlamentària socialista ha recordat que la llei pactada recentment preserva, per primera vegada, l’«ús curricular» del castellà com a llengua d’aprenentatge. El PSC ha mostrat el seu desacord amb el rebuig dels percentatges mentre les universitats consideren fantàstic el 80% de català. També el PP i Ciutadans –que ja van votar contra el pacte de la nova llei lingüística– s’han mostrat rotundament en contra del decret per motius similars i en defensa del castellà. Vox parla de «frau de llei».

La CUP, tampoc

La CUP també ha rebutjat, per motius oposats, el decret –com ja va rebutjar la llei–, per ser un «decret de despatxos sense comptar amb la comunitat educativa i amb el suport de només uns quants partits». «La responsabilitat torna a recaure en les direccions» dels centres, segons la parlamentària Nogay Ndiaye.