El laberint català

Turull veu feble el Govern central i demana a ERC «sacsejar-lo, no apuntalar-lo»

El dirigent de Junts veu la taula de diàleg «en el dipòsit de cadàvers i l’únic que s’ha de decidir és quan se certifica la seva mort»

Turull veu feble el Govern central i demana a ERC «sacsejar-lo, no apuntalar-lo»

ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha afirmat que el Govern de Pedro Sánchez està feble i ha demanat a ERC «sacsejar-lo, no apuntalar-lo», com creu que estan fent els republicans. «Aquest Govern és feble. Lluny d’apuntalar-lo, el que has de fer és que es moguin. Sacsejar-lo, no apuntalar-lo», ha afirmat en una entrevista a Europa Press.

Turull ha defensat la necessitat de sacsejar el Govern «per veure si reaccionen» i treballen per resoldre el conflicte català, perquè ha avisat que, si l’independentisme recolza l’Executiu de Sánchez, no farà res. Segons la seva opinió, si el Govern té la certesa que, tot i que estigui en una situació de debilitat, l’independentisme li garantirà l’estabilitat parlamentària, no reaccionarà davant la situació a Catalunya: «Si poden optar per la via fàcil, no optaran per la via complicada». En canvi, el dirigent de Junts ha argumentat que si el Govern creu que pot perdre vots en el Congrés, «ja es veurà si hi ha reacció o no, i si no hi ha reacció, ja estan avisats».

Front comú

Considera que ja s’ha demostrat que el PSOE «no té cap interès a solucionar el conflicte polític català» i que les promeses sobre Catalunya no s’estan complint, en al·lusió a l’execució d’inversions per part de l’Estat. «L’únic retrobament que hi ha hagut és el Govern més progressista amb les pitjors pràctiques dels pitjors governs d’Espanya de fa 30 o 40 anys. És l’únic retrobament que hi ha hagut», ha criticat.

Per això ha cridat ERC a crear un front comú en el Congrés perquè l’independentisme tingui més força davant l’Executiu de Sánchez: «Quan tens un Govern amb tanta debilitat, pots tenir un efecte no de suma, sinó fins i tot de multiplicar». «Tot i que sembli que és picar en ferro fred, continuarem insistint en la necessitat i en la gran oportunitat que representaria que tots els diputats en el Congrés anéssim a una en tots els temes capitals per a Catalunya», ha argumentat.

Notícies relacionades

Quan li han preguntat si, en el cas que acordin aquest front comú independentista, haurien de recolzar els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de l’any vinent, ha contestat que el Govern no compleix els comptes, per la qual cosa creu que el debat dels PGE «és una oda a la ingenuïtat absoluta».

Taula de diàleg

Sobre la taula de diàleg, Turull ha advertit que el PSOE la planteja «com a anestèsia davant el moviment independentista» i ha criticat que l’últim any només hi hagi hagut una reunió. «¿Què ha passat en un any? La taula de diàleg, més que plenament vigent, jo diria que és al dipòsit de cadàvers; l’únic que s’ha de decidir és quan se certifica la seva mort», ha afirmat. Davant aquesta situació, ha apel·lat l’independentisme a estar preparats per passar a l’acció «per quan se certifiqui que això no va enlloc».