Cas Pegasus

El jutge permet a Bolaños declarar per escrit, però li insisteix en la conveniència de la videoconferència

El ministre ha sol·licitat utilitzar aquesta fórmula prevista per als membres de l’Executiu | El magistrat considera que les tecnologies permeten l’actualització de les previsions de la llei

El jutge permet a Bolaños declarar per escrit, però li insisteix en la conveniència de la videoconferència

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama ha acceptat la sol·licitud del ministre de Presidència, Félix Bolaños, de declarar per escrit com a testimoni en la causa en la qual s’investiga la infecció dels mòbils del president del Govern, Pedro Sánchez, i de tres ministres amb Pegasus, però li suggereix que reconsideri fer-ho per videoconferència per assegurar el bon fi de la causa i la seva tramitació en termes d’agilitat i utilitat.

El magistrat, molt partidari d’aquesta fórmula, va impedir a Luis de Guindos fer-ho per escrit en el cas del Popular, quan ho va intentar com a vicepresident del Banc Central Europeu, i fonts jurídiques van assenyalar a aquest diari que des de l’Audiència Nacional s’havia traslladat al Govern la conveniència de prestar declaració per videoconferència, opció descartada per Bolaños, que prefereix la fórmula del qüestionari per escrit, malgrat la pèrdua d’immediatesa que comporta, cosa que encaixa amb dificultat amb la voluntat de col·laboració màxima amb la justícia que havia expressat.

En una interlocutòria, el titular del Jutjat Central d’Instrucció núm. 4 exposa que s’ha rebut un ofici de la Sotssecretaria, Secretaria General Tècnica, Secretariat del Govern, al qual s’adjunta un escrit del ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, en el qual sol·licita prestar declaració per escrit.

La comunicació a l’Audiència Nacional diu expressament: «I. Que, el 6 de juny del 2022, se m’ha citat per prestar declaració, en qualitat de testimoni, a les diligències prèvies de referència el pròxim dia 5 de juliol del 2022 a les 9.00 hores. II. En aquesta citació se’m comunica que, de conformitat amb el que estableix l’article 412.2. 1r de la llei d’enjudiciament criminal, podré informar per escrit dels fets sobre els quals he tingut coneixement per raó del meu càrrec. III. En conseqüència, per mitjà d’aquest escrit sol·licito que s’acordi el que procedeixi per informar per escrit sobre els fets objecte de la meva declaració».

Obligat a acceptar 

El jutge accepta la declaració per escrit d’acord amb el que disposa l’article 421.2 1 de la llei d’enjudiciament criminal, que assenyala que el president i els altres membres del Govern «estan exempts de presentar-se a la crida del jutge, però, no, de declarar, i que poden informar per escrit sobre els fets de què tinguin coneixement per raó del seu càrrec». 

Notícies relacionades

Sens perjudici de l’anterior, diu Calama, se suggereix al testimoni la pràctica bidireccional i en temps real de la videoconferència «per assegurar el bon fi de la causa i la seva tramitació en termes d’agilitat i utilitat, amb una interacció visual, auditiva i verbal amb el testimoni, i en unitat d’acte». 

Atès aquest fi, continua la resolució, és procedent valorar celebrar la declaració testifical a través de videoconferència, i s’ofereix al ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica declarar a través d’aquest mitjà, si és possible, al qual s’indiquen les dates i hores en què es podria dur a terme la declaració d’aquesta manera, sense alteració de les funcions inherents al seu càrrec, ja que, com recorda el Tribunal Suprem, «el procés penal no ha pogut sostreure’s a l’avenç de les noves tecnologies, i la utilització del sistema de videoconferència per a la pràctica d’actes processals d’indubtable rellevància probatòria forma part ja de la pràctica habitual dels tribunals de justícia».