Relacions bilaterals

El Govern arrenca les negociacions per delimitar la frontera marina amb el Marroc

Les Canàries asseuran Julio Pérez per representar les illes en la reunió interministerial del dilluns que prepararà la demarcació dels espais marins

El Govern arrenca les negociacions per delimitar la frontera marina amb el Marroc

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

El Govern de Pedro Sánchez arrenca les negociacions de cara a delimitar la mitjana i les aigües territorials amb el Marroc. Després de les crítiques des de les illes al mutisme del Ministeri d’Afers Estrangers, dirigit per José Manuel Albares, per iniciar les converses amb el país alauita, el president de l’Executiu regional Ángel Víctor Torres, ha informat el Consell de Govern aquest dijous que l’arxipèlag serà present en el grup de treball interministerial que Exteriors ha convocat dilluns vinent, 27 de juny, en què es prepararan les diferents qüestions que s’abordaran en la reunió del grup de treball de delimitació d’espais marins a la façana atlàntica Espanya-Marroc, creada el 2003 i que s’ha reactivat recentment entre els dos països.

Des que Sánchez va fer un gir en la política espanyola el març passat donant suport a la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental –que el president d’Espanya defensa com el restabliment de la normalitat en les relacions diplomàtiques entre els dos països–, en els acords es va incloure negociar la delimitació de les aigües territorials de les Canàries. Es va optar per crear una comissió hispanomarroquina per establir aquesta frontera marítima imaginària i el Govern d’Espanya es va comprometre que hi hauria un representant canari. Les prospeccions petrolíferes o el ric fons marí en cobalt, terres rares, níquel, coure, tel·luri, vanadi, platí i altres minerals essencials són objecte de discussió des de fa anys per marcar aquesta mitjana entre Espanya i el Marroc. De fet, el país alauita va aprovar a principis del 2020 dues lleis per les quals delimitava unilateralment el mar territorial marroquí fins a 12 milles i la zona econòmica exclusiva (ZEE) de 200 milles des de les seves costes, que entrava en conflicte amb la de les aigües territorials espanyoles a les Canàries. .

En aquest context, Torres va assegurar després de la restauració de les relacions entre els dos països per negociar, entre altres qüestions, les aigües canàries, que en les comissions bilaterals sobre la definició del mar l’arxipèlag estaria degudament representat.

Julio Pérez

Aquest dijous, el viceconseller de la Presidència i portaveu del Govern, Antonio Olivera, ha avançat que la persona designada per aquesta tasca és Julio Pérez, conseller d’Administracions Públiques, Justícia i Seguretat. Pérez assistirà a la reunió preparatòria amb un tècnic especialitzat en la matèria.

Olivera va apuntar que les Canàries participaran de forma proactiva en unes reunions d’alt nivell amb un membre del Consell de Govern (perfil polític) i l’assistència d’una persona amb perfil tècnic. El portaveu del Govern va recordar que en les anteriors reunions no va participar un representant que, a més, fos membre del Consell de Govern.

Olivera es va remetre a la reunió de dilluns en tot moment per discernir si finalment les Canàries tindran un representant en la veritable comissió entre Espanya i el Marroc en la delimitació de la frontera marina. De moment, el Govern de Torres celebra que dilluns Julio Pérez i un tècnic canari seran a Madrid. Una altra cosa és que Afers Exteriors permeti que un representant de les illes s’assegui juntament amb els membres del Govern espanyol per tractar amb Rabat el difícil tema de les aigües, tant la mitjana que faria de frontera marítima imaginària entre els dos països, com la Zona Econòmica Exclusiva.

Aquesta comissió forma part dels acords a què va arribar el president del Govern central amb el rei del Marroc, Mohamed VI, en la seva visita a Rabat, després de la polèmica decisió de la Moncloa d’avalar l’autonomia del Sàhara Occidental sota el paraigua del país magribí, que ha generat un gran malestar i rebuig a les Canàries.

Notícies relacionades

Fonts de l’Executiu canari argumenten que són comissions entre països i que mai hi ha anat una comunitat autònoma, per la qual cosa potser les Canàries només puguin participar en les reunions preparatòries.

Després de 15 anys des que es va celebrar per última vegada la comissió per delimitar la mitjana amb el Marroc, grups com NC, que governa a les Canàries amb el PSOE, exigeixen a Afers Exteriors que compleixi amb el seu «compromís» que les illes siguin escoltades en aquesta reunió entre Espanya i el Marroc.