Ressaca electoral a Andalusia

Espadas confirma Susana Díaz com a senadora després d’una llarga xerrada a Madrid

Els dos socialistes van mantenir aquest dimecres una llarga xerrada en solitari al Senat i la conversa, confirmen fonts pròximes als interlocutors, va ser «cordial» | Els susanistes, que van perdre les primàries fa un any amb un 40% dels vots, són un cèl·lula dorment que Espadas vol diluir i integrar al partit, sense que hi hagi senyals d’una revolta d’aquest sector per treure el secretari general

Espadas confirma Susana Díaz com a senadora després d’una llarga xerrada a Madrid

Epi_rc_es

5
Es llegeix en minuts

El secretari general del PSOE andalús, Juan Espadas, ha confirmat que Susana Díaz continuarà sent senadora per la comunitat autònoma i es mantindrà a la Cambra alta. No hi havia dubtes que Díaz continuaria, almenys així ho havien expressat fonts pròximes tant a Espadas com a l’expresidenta de la Junta, però la confirmació ja és pública per part del líder socialista en una entrevista a Canal Sur Radio. El pacte aconseguit entre tots dos després de la derrota de Díaz en les primàries de fa un any passava per la seva continuïtat com a senadora després de les eleccions autonòmiques. «Continuarà. No hi ha problemes entre tots dos», confirmen des de la direcció del PSOE andalús.

Espadas i Díaz van mantenir aquest dimecres una llarga xerrada en solitari al Senat, on tots dos tenen acta per designació del Parlament andalús. La conversa, confirmen fonts pròximes als interlocutors, va ser «cordial» i van poder compartir les seves impressions sobre la derrota en les últimes eleccions autonòmiques. Díaz ha comentat públicament que li «fas mal» el seu partit i la seva terra, però ha evitat més comentaris. L’exdirigent del partit ha sigut esborrada de tota la campanya andalusa. Només dues persones la van esmentar, el president d’Aragó, Javier Lambán, i l’expresident José Luis Rodríguez Zapatero. Els susanistes lamenten que no se’ls hagi donat cap paper ni s’hagi comptat amb ells. La direcció del PSOE andalús insisteix que cadascú ha fet el que ha volgut i que l’important és «la unitat» del partit.

Els afins a Díaz, arraconats en el partit després de les primàries que van perdre amb un 40% dels vots el juny de l’any passat, tampoc han fet sang en públic. Una altra cosa són les anàlisis en privat. Tret d’alguns comentaris en xarxes socials, fent crides a la reflexió sobre l’enfonsament en vots, no hi ha hagut crítiques ni compareixences amb ànim de venjança entre els qui van ser primeres figures de Susana Díaz. De fet, els perdedors d’aquelles primàries asseguren que no hi ha ningú amagat per fer el salt o demanar dimissions pel fracàs del 19 de juny. «Tots sabem que l’important ara són les municipals, a ningú se li ocorrerà això», assenyalen des dels qui van constituir el nucli dur de l’exlíder socialista.

Susanisme, cèl·lula dorment

Els susanistes van ser apartats de les llistes electorals al Parlament i la seva força ha quedat diluïda en el partit. Són una cèl·lula dorment que ningú vol activar. Per això a l’equip d’Espadas mai han ni tan sols plantejat que Díaz es quedés sense càrrec després d’aquestes autonòmiques. «Aquest escenari no s’ha estudiat. L’acord era que ella fos senadora i així serà», asseguren fonts pròximes a Espadas. A les llistes sí que es van mantenir noms com el de Verónica Pérez, que va ser mà dreta de Díaz i secretària general del PSOE a Sevilla, però anava al lloc sisè de la candidatura i, contra pronòstic, no tindrà lloc a la Cambra andalusa. La golejada del PP al PSOE a la província de Sevilla per primera vegada en la història va deixar Pérez sense escó.

La direcció del PSOE-A no creu que la derrota hagi sigut conseqüència de la desmobilització d’una part del partit ni acusa els afins a Díaz d’haver boicotejat la campanya. Sí que consideren que el partit estava en baixa forma pels dos anys de pandèmia i la falta de múscul. Sí que hi ha crítiques a la feble oposició que va fer l’expresidenta de la Junta al Govern de Juan Manuel Moreno. Asseguren que durant dos anys i mig el PSOE-A va estar dedicat a la supervivència de Díaz més que a erosionar el Govern de les dretes a Andalusia. Si el desembre del 2018 el PSOE andalús va perdre més de 400.000 vots i va firmar el pitjor resultat, amb 33 escons, en unes autonòmiques, el juny del 2022, aquest terra se n’ha perforat, amb la pèrdua de 127.182 vots més, la caiguda per sota de la barrera psicològica del milió de vots (883.707) i amb la pèrdua de tres diputats, caient 30.

Notícies relacionades

El candidat socialista ha lluitat aquest any per unir el partit després d’una dura guerra interna entre susanistes i sanchistes que es va allargar a Andalusia molt més enllà de les primàries que van donar el poder del PSOE a Pedro Sánchez. Susana Díaz es va replegar en la Junta d’Andalusia i fins i tot després de sortir del Govern andalús després de les eleccions de desembre del 2018 es va mantenir dos anys fins que Ferraz va moure fitxa i va impulsar Espadas, llavors alcalde de Sevilla, com a rival en unes primàries. Des de la direcció federal es va emparar llavors que s’empenyés per a un avançament de la designació del futur candidat a la Junta, convençuts que hi hauria un avenç electoral a Andalusia, com ha sigut. Espadas va guanyar ser cartell electoral i després la secretaria general del partit. El congrés regional del PSOE andalús va confirmar que Sánchez i la direcció federal tornaven a tenir plaça en comandament després d’anys sense controlar el partit en una de les seves federacions més importants, Andalusia, on el partit ha firmat ara una severa derrota.

El juliol passat el guanyador de les primàries a Andalusia va oferir a l’expresidenta de la Junta un lloc en el Senat. Díaz havia insinuat de quedar-se com a diputada rasa al Parlament andalús, però aquesta era una fórmula inviable per als guanyadors, que volien la renovació del partit i veien un obstacle que ella seguís a Andalusia. La designació com a senadora per la comunitat autònoma seguirà en el ple previst per a finals de juliol (27 i 28). Espadas és ara mateix també senador per la comunitat, però no està previst que continuï en aquest lloc, al qual va accedir després de deixar l’alcaldia de Sevilla, i es dedicarà en exclusivitat a liderar l’oposició a Andalusia.