Sessió de control

Sánchez anuncia una altra baixada de l’IVA de la llum: del 10% al 5%

  • El president del Govern avança una de les mesures que inclourà en el nou pla per pal·liar les conseqüències de la guerra a Ucraïna

  • L’Executiu reclama al PP que recolzi el decret llei que contindrà la baixada de l’impost que ja van proposar els populars

Pedro Sánchez anuncia que el IVA de la luz bajará del 10% al 5%

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha anunciat que el Consell de Ministres aprovarà dissabte vinent en una reunió extraordinària una nova rebaixa de l’IVA de la llum, ara del 10% al 5%, dins del reial decret llei amb les mesures per fer front a les conseqüències de la guerra a Ucraïna. El president del Govern ha assegurat que aquesta serà una de les iniciatives que implementarà l’Executiu de coalició per fer front a la pujada dels preus de l’energia. Sánchez ha recordat que el juliol de l’any passat ja van rebaixar aquest impost del 21% al 10%.

«Amb això protegirem les famílies del nostre país i m’agradaria que en lloc de queixar-se, en lloc de criticar, donin suport a aquest reial decret llei», ha assegurat Sánchez durant la sessió de control al Govern en resposta al portaveu d’ERC, Gabriel Rufián. El cap de l’Executiu ha recalcat que l’origen de la inflació actual es deu a la guerra d’Ucraïna i que estan treballant en dos vessants: la posada en marxa del límit del preu del gas en 40 euros i la implementació de mesures «per esmorteir i protegir les famílies». Dins d’aquestes últimes hi ha la baixada de l’IVA de la llum.

La directiva europea que regula l’IVA autoritza els estats membre a aplicar tipus reduïts al gas natural, l’electricitat i la calefacció, però respectant una taxa mínima del 5%, informa Sara Ledo. Així ho va transmetre el comissari d’Afers Econòmics, Paolo Gentiloni, en una carta als 27 socis a finals de l’abril d’aquest any en què es detallen les mesures fiscals que es poden portar a terme per fer front a la crisi energètica actual. És a dir, el Govern no pot reduir la factura al 4%, el tipus mínim de l’impost sobre el valor afegit a Espanya. En el cas dels carburants, també disparats per la crisi energètica, Brussel·les no permet establir taxes reduïdes d’IVA.

Canvi d’opinió

La retallada d’aquest impost al 5% està inclosa en el pla que va presentar Alberto Núñez Feijóo, el líder del PP, fa dos mesos, tot i que els conservadors es van abstenir en la primera rebaixa del 21% al 10% l’any passat. El Govern de Sánchez no acabava de veure la viabilitat d’aquesta mesura. De fet, la vicepresidenta tercera del Govern i ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va qualificar la proposta del PP com a «mesura cosmètica» i va considerar que seria «insuficient» a mitjà i llarg termini. En tot cas, ara, la Moncloa reclama als populars el seu suport al reial decret que contindrà aquesta mesura.

«Hem practicat la rebaixa més important de la història», ha declarat María Jesús Montero, ministra d’Hisenda, als passadissos del Congrés. Montero ha defensat aquesta decisió ara perquè el Govern està «acompanyant» les famílies i vol «contribuir» que vegin un benefici directe a la factura.

El triomf del PP a Andalusia

En la pregunta que li ha plantejat Cuca Gamarra, la portaveu del PP, Sánchez ha comentat per primera vegada en públic la debacle del PSOE en les eleccions. El president del Govern ha felicitat Juanma Moreno per la seva victòria (amb majoria absoluta per primera vegada en aquesta autonomia) i s’ha compromès a fer una oposició «lleial» i «constructiva». «Reconeixem la legitimitat del Parlament andalús que surti de les urnes. Ho diem perquè vostès no reconeixen la legitimitat d’aquest Govern», ha dit entre aplaudiments del seu grup.

Notícies relacionades

En tot cas, Sánchez ha iniciat la seva resposta citant l’escriptor portuguès José Saramago. «Va dir que les derrotes tenen una part positiva, perquè mai són definitives. I les victòries tenen una part negativa i és que mai són definitives. Això convé recordar-ho en els bons i els mals moments», ha continuat.

«Els andalusos han dit alt i clar que hi ha una altra manera de governar en el fons i en la forma», li ha dit la portaveu conservadora. «Existeix una altra política: la política del pacte i de l’acord, la que no enfronta, la que no insulta, la que pensa en els ciutadans per sobre de la ideologia. Aquesta és la política que practica el PP: la política amb majúscules», ha continuat entre esbroncades dels diputats socialistes.