Cronologia

Cas Mónica Oltra: així ha sigut el procés judicial

La vicepresidenta del Govern valencià serà investigada per la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià per la seva actuació en un cas d’abusos a una menor tutelada pel qual va ser condemnat el seu exmarit

Cas Mónica Oltra: així ha sigut el procés judicial
6
Es llegeix en minuts

La vicepresidenta del Govern valencià, Mónica Oltra, serà investigada per la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià per la seva actuació en un cas d’abusos a una menor tutelada pel qual va ser condemnat el seu exmarit.

El Tribunal aprecia «una sèrie d’indicis plurals» que «fan sospitar la possible existència d’un concert» entre l’aforada i diversos funcionaris per «protegir la seva llavors parella o bé protegir la carrera política de l’aforada».

L’origen del cas

Aquesta causa judicial té el seu origen en els abusos que Luis R., llavors marit de la dirigent de Compromís i educador d’un centre públic d’acollida, va cometre sobre una menor de 14 anys que estaven sota la seva tutela a finals del 2016 i 2017.

La menor es trobava tutelada per la Generalitat Valenciana des que va ser declarada en situació de desemparament per resolució administrativa, i en aquest centre, on treballava com a educador el reu, la menor, «durant determinats períodes de temps l’any 2016 i principis del 2017, i com a conseqüència d’un mal comportament o que no complia la normativa, era castigada freqüentment a dormir en una habitació separada», segons consta en la sentència.

«En dates que no s’han concretat, però entre dues i deu ocasions, el reu, que exercia el torn de nit en aquella època, acudia a l’habitació de la menor, que li trucava perquè tenia dificultats per agafar el son per les seves pors i li demanava que li fes un massatge, ja que confiava en ell», afegeixen els fets provats.

El condemnat feia massatges a la noia «a la zona del coll i l’esquena i, una vegada creia que estava adormida, agafava la mà de la nena i es masturbava amb ella, fingint la menor dormir davant la vergonya que li produïa l’esmentada situació», afegeix la sentència.

La menor va explicar el que li passava a una treballadora del centre el febrer del 2017, però des de l’Administració competent únicament es va elaborar un informe intern.

La Fiscalia comença a investigar

Mesos després, el juny del 2017, la menor va insistir en la seva denúncia davant la Policia Autonòmica, i va ser en aquest moment quan la Fiscalia de Menors va obrir diligències d’investigació.

Per aquests fets, l’exmarit d’Oltra va ser condemnat el desembre del 2019 a cinc anys de presó per un delicte d’abusos a una menor de 16 anys.

El juny del 2020 el TSJCV va anul·lar la condemna i va ordenar repetir la vista perquè el tribunal tingués en consideració dos d’informes que posaven en dubte la credibilitat de la noia denunciant.

Aquests dos informes havien «de ser examinats com a prova pel tribunal». Un d’ells era de l’Institut Espill, especialitzat en avaluacions a menors en processos judicials, i un altre de la Direcció Territorial de la Conselleria d’Igualtat, i cap dels dos donava credibilitat a la declaració de la jove, tot i que el segon es basava, parcialment, en el primer.

La Fiscalia, per la seva banda, va retreure a la Conselleria d’Igualtat que silenciés durant quatre mesos la denúncia que la menor va fer el 2017 contra l’educador, que en aquell moment era encara el marit de la titular d’aquest departament, Mónica Oltra.

Sobre els informes, la Fiscalia els va restar importància, ja que els tècnics que van intervenir en el primer expedient també van declarar en el judici i el seu testimoni no va resultar exculpatori. I sobre l’informe d’Espill, retreia a la defensa que no fos ella qui portés davant el tribunal aquest informe.

La confirmació de la primera condemna

Després de l’obligada repetició del judici, el març del 2021 el pronunciament del tribunal va ser molt similar al primer judici, i va afegir a Luis R. la circumstància agreujant de prevalença al delicte continuat d’abusos a una menor de 16 anys.

La sentència, que va ser confirmada íntegrament pel TSJCV el setembre del 2021 (tot i que es troba recorreguda davant el Tribunal Suprem), va considerar provat que la jove, nascuda el 28 de maig del 2002, va patir abusos.

Malgrat que en la segona vista van ser estudiades les noves proves exculpatòries, l’Audiència va considerar «en consciència» que no eren suficients com per variar el resultat de la seva primera sentència condemnatòria; i a més, va criticar la «instrucció parajudicial» del cas de la menor que, segons l’opinió dels magistrats, es va fer des de la Conselleria d’Igualtat.

Després de conèixer-se aquesta confirmació de la condemna, cinc menors que van ser tutelades en el mateix centre van fer pública una carta en la qual consideren que aquest home havia sigut víctima d’una «gran injustícia».

La Conselleria, en el punt de mira

Al concloure el procés contra l’exmarit d’Oltra, la menor assetjada, representada legalment per un històric dirigent de la formació ultra España 2000, i amb Vox com a acusació popular, ha iniciat un procés judicial contra la Conselleria per la suposada omissió del deure de custòdia i protecció, i per determinar si es va produir un delicte en l’elaboració d’un informe intern –que desacreditava la seva versió– sobre el succeït.

Aquesta denúncia contra Oltra va anar a parar al Jutjat d’Instrucció número 15 de València, el mateix que va veure en el seu dia la macrocausa sobre corrupció del cas Emarsa, el titular del qual inicialment va preferir esperar que hi hagués sentència ferma sobre la causa principal, és a dir, la de l’exmarit d’Oltra.

Tanmateix, l’Audiència Provincial va revocar l’arxivament provisional i el jutge va iniciar la presa de declaracions a 13 funcionaris i professionals que van tenir responsabilitats en la protecció de la menor.

Es tracta, entre d’altres, de directores territorials de la Conselleria d’Igualtat, caps de secció, psicòlegs i personal de centres de menors, que ja han prestat declaració en qualitat d’investigats.

Declaren els investigats

Segons ha transcendit després d’aquestes declaracions, la directora del centre i la psicòloga van indicar que no van donar credibilitat a la menor i que per això no van traslladar l’assumpte a Fiscalia.

La funcionària responsable de l’esmentada investigació interna va assegurar que sabia de la relació de l’abusador amb la vicepresidenta, però va negar haver rebut cap pressió.

Després d’haver escoltat aquest grup de 13 d’investigats, el titular d’Instrucció 15 va demanar l’abril passat a la Sala Civil i Penal del TSJCV que es fes càrrec de la investigació, a l’entendre que Oltra, com a aforada, havia de formar-ne part.

Notícies relacionades

En aquest escrit el jutge considera que «no és ja possible progressar en la investigació» sense que la vicepresidenta «sigui escoltada com a investigada» i creu que existeixen «indicis racionals, seriosos i fundats» de la seva participació en una iniciativa per desacreditar el testimoni de la menor víctima dels abusos en un centre públic d’acollida.

La Fiscalia Provincial, primer, i la Superior, després, han avalat la petició del jutge d’instrucció perquè Oltra sigui investigada en l’alt tribunal valencià.