Ressaca del congrés de Junts per Catalunya

Turull planteja tancar files i rebutja les crítiques de l’entorn de Borràs

  • Respon a Madaula que Junts defensa la independència i proposarà una altra votació per als ‘borrasistes’ que no van passar la votació

  • Proposa «passar a l’acció» respecte a l’independentisme però evita concretar els pròxims passos

jregue39880944 barcelona 31 08 2017 lluis guino y jordi turull presentan lo170904101809

jregue39880944 barcelona 31 08 2017 lluis guino y jordi turull presentan lo170904101809 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El nou secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha tancat files davant el malestar intern de l’entorn de Laura Borràs, presidenta del partit, i ha assegurat que no hi ha discrepàncies entre ella i ell. Respecte a les crítiques d’Aurora Madaula, que no va superar el 50% dels vots, a un sector del partit per poc independentista, Turull ha respost: «M’ho haurà d’explicar, a què es va referir; tots els afiliats defensen la independència». El nou secretari general ha elogiat el que va ser candidat a secretari d’organització i que no ha aconseguit prou vots, i després ha afirmat que farà una proposta de nom a l’executiva perquè les bases tornin a votar aquest càrrec juntament amb el de la diputada Ester Vallès, que tampoc no va passar el mínim reclamat.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Turull ha tancat files assegurant que «no competíem» amb Borràs i ha defensat tota la candidatura i ha reclamat treballar «compactats». Quant a David Torrents, candidat a secretari d’organització, s’ha desfet en elogis: «La meva empatia total per David», ha afegit. I ha admès que ara tocarà tornar a votar aquest càrrec i el d’Ester Vallès, per la qual cosa farà una proposta de manera ràpida. No ha volgut confirmar si tornarà a proposar aquests dos noms.

«Passar a l’acció» per «anar a la nostra»

Turull ha insistit que és necessari «passar a l’acció» en relació amb l’independentisme. Això significa passar a la «traçabilitat», ha afegit, per «culminar» el referèndum de l’1-O. Per fer-ho, ha reclamat un acord entre tots els actors independentistes, partits i entitats. A l’hora de concretar en què consisteix aquesta «acció», l’exconseller ha parlat de «prendre els actius que ens van fer vencedors l’1-O i incrementar-los». Però no ha concretat res més, excepte que es tracta d’«anar a la nostra», que sigui «independència o independència», fer una «bona partitura» i «declinar totes les accions». Se li ha preguntat reiteradament el com i ha afirmat que existeix «legitimitat democràtica» per culminar la independència i trobar «mecanismes de legitimació democràtica».

Notícies relacionades

En aquest sentit, ha admès la desmobilització en l’independentisme. I en resposta a ERC, que ha reclamat a Junts que no s’equivoqui d’adversari i li ha demanat responsabilitat, ha afirmat que «no ens podem equivocar d’objectiu». I ha carregat contra la taula de diàleg amb el Govern espanyol.

L’examen al Govern, sense data

Sobre la consulta interna a Junts respecte a l’acord de govern amb ERC, després d’una auditoria que ha encarregat el partit, Turull ha posat una mica de sordina i ha afirmat que s’avaluaran els pactes i que «per a qualsevol reformulació [del pacte] qui té l’última paraula és la militància», per la qual cosa dependrà tot de la proposta que faci el partit als seus afiliats». Quan se li ha preguntat sobre si el Govern acabarà la legislatura, ha respost que «no ens podem despistar del nostre objectiu». «Vull acumular complicitats», ha afirmat en to conciliador.