Ressaca del conclave

La baixa participació en el congrés obre un primer conflicte en la nova cúpula de Junts

  • Qui havia de ser secretari d’organització i una altra candidata a l’executiva queden fora per falta de suports, segons el reglament

  • Borràs va ser menys votada que Turull i alguns fidels a la presidenta també van rebre un suport discret

La baixa participació en el congrés obre un primer conflicte en la nova cúpula de Junts
1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Ressaca del congrés de Junts. Un conclave que va servir, sí, per mostrar cohesió interna al voltant de la nova direcció, però que deixa un primer conflicte: la baixa participació no permet entrar a l’executiva a qui havia de ser secretari d’Organització, David Torrents, ni tampoc a la diputada Ester Vallès, que formava part de l’única candidatura proposada. Aurora Madaula, candidata a vicepresidenta, aconsegueix entrar perquè es votava els quatre vicepresidents en global.

Notícies relacionades

És paradoxal que un conclave de reafirmació no aconseguís que la participació dels 6.000 militants amb dret a vot superés el 37% a les tres votacions previstes. Votacions que, a més, es podien fer durant 24 hores i telemàticament. Aquest diumenge, la versió de diferents persones de la direcció és que no es pot acceptar Torrents ni Vallès perquè el reglament del congrés era clar: es requereix un 50% de suports d’entre qui va exercir el seu dret a vot per confirmar-ne els càrrecs. El cas és encara més sagnant si es té en compte que Torrents només el van votar un 15% dels 6.000 militants. Torrents, regidor a Badalona, exmosso d’Esquadra i de perfil independentista molt combatiu i crític amb ERC, guarda silenci.

Borràs, no tan líder

Una altra clau de les votacions, en el context de baixa participació general, és que la nova presidenta del partit i presidenta del Parlament, Laura Borràs, que va arrasar a les eleccions primàries per ser candidata a la Generalitat, va ser menys votada que el nou secretari general, Jordi Turull, i també va estar per sota d’Anna Erra, vicepresidenta. Un dels més votats va ser el conseller d’Economia, Jaume Giró. Els principals ‘escuders’ de Borràs, Francesc de Dalmases, Jaume Alonso-Cuevillas i, en especial, Aurora Madaula, no van aconseguir una xifra de suport significativa. En canvi, Míriam Nogueras, cap de files de Junts al Congrés i també pròxima a les tesis de Borràs, va obtenir un nivell de suport notable, sempre en el context de baixa participació.