Trobada a Barcelona

El Govern central i la Generalitat reuniran la Comissió d’Infraestructures per analitzar la caiguda de la inversió

  • La ministra de Transport es reuneix amb Aragonès per donar-li explicacions pel ritme d’execució pressupostària

  • Les raons de Raquel Sánchez deceben el Govern català per no atendre el més concret i ser «buides»

El Govern central i la Generalitat reuniran la Comissió d’Infraestructures per analitzar la caiguda de la inversió
2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Trobada breu entre la ministra de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a Barcelona, a compte de la caiguda de la inversió executada de l’Estat a Catalunya. En la trobada, a la qual també ha assistit el vicepresident Jordi Puigneró, s’ha abordat «la importància de reforçar la col·laboració entre les dues administracions per impulsar el ritme d’execució de les infraestructures a Catalunya», segons el Ministeri. La visió del Govern és molt més àcida. Segons fonts de l’Executiu, la reunió, més aviat «trobada», per tal com ha durat 20 minuts, no ha fet baixar l’enuig que recorria dilluns el Palau de la Generalitat.

Segons aquestes fonts, el conclave s’ha celebrat a petició de Pere Aragonès, que ha cregut que no era possible creuar-se en un acte públic amb la ministra Sánchez i no abordar el tema. La conclusió és que la titular de Transports «no ha generat cap explicació plausible ni compromís d’esmena. 

El Govern català, que ha expressat el seu profund enuig els últims dies, ha escoltat com la ministra ha traslladat «el compromís de l’Executiu central amb la societat catalana», i per materialitzar-lo han acordat «la pròxima convocatòria de la Comissió de Seguiment d’Infraestructures per analitzar de manera conjunta i projecte a projecte la situació de l’execució de les infraestructures a Catalunya». «Aquesta taula servirà per avançar en l’impuls a les inversions, superar dificultats existents i accelerar el desenvolupament de les obres en marxa», han explicat fonts de Transports.

La ministra demana col·laboració

La ministra ha demanat «col·laboració» a la Generalitat per «impulsar el ritme d’execució de les infraestructures»; el 2021, l’execució pressupostària a Catalunya es va quedar en un 35,8% del previst. Durant la reunió, Sánchez ha volgut ampliar el focus i ha destacat «l’esforç inversor del Govern central a Catalunya, on s’han executat més de 3.700 milions d’euros des del juny del 2018, la xifra més gran d’inversió en tot Espanya», segons les mateixes fonts. 

El Govern insisteix que, malgrat els contratemps, «el diàleg i la trobada i una reflexió serena i calmada en el marc de la lleialtat institucional és l’única via per garantir l’estabilitat i l’execució de polítiques al servei de la ciutadania».

Enuig català

Notícies relacionades

Un to molt allunyat de la impaciència i la indignació de la part catalana. «Ha sigut clarament insuficient, un discurs absolutament buit. S’omplen la boca de l’amor que senten cap a Catalunya, però la relació es deteriora dia a dia per la via dels fets», apunten fonts del Govern.

«La Comissió d’Infraestructures és una taula tècnica i hi ha clarament una vocació polític en la infrainversió, per la via del pressupost o de l’execució d’aquest, que atén a qüestions polítiques. ¿O per què l’Estatut del 2006 es va disposar en una disposició addicional que calia compensar a Catalunya per aquesta infrainversió? Continuarem insistint, perquè l’únic que pot acabar amb aquesta situació és que compleixin amb el que es pacta», ha sentenciat aquesta veu.