Nova fissura entre els socis de coalició

Els contractes de l’OTAN que critica Podem van ser autoritzats pel Consell de Ministres

  • El Govern va aprovar els dos acords als ministeris d’Exteriors i Interior per a l’organització de l’esdeveniment a Madrid en la reunió del 26 d’abril

  • L’import total autoritzat va ser de 31,7 milions d’euros, i no de 37 milions, com va criticar la cúpula de Podem

Els contractes de l’OTAN que critica Podem van ser autoritzats pel Consell de Ministres

EUROPA PRESS / EDUARDO PARRA

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Marisol Hernández

El Consell de Ministres va aprovar el passat 26 d’abril els contractes per a l’organització de la cimera de l’OTAN que aquest dilluns va criticar en roda de premsa Podem i va utilitzar per justificar l’absència dels seus ministres en l’acte organitzat per l’Executiu per commemorar el 40 aniversari de l’entrada d’Espanya a l’Aliança Atlàntica.

El portaveu dels morats, Javier Sánchez Serna, va carregar aquest dilluns en roda de premsa contra l’ala socialista del Govern, acusant-la d’haver «adjudicat a dit» els 37 milions que costarà l’organització de la pròxima reunió anual de l’Aliança Atlàntica, que se celebrarà a Madrid el 29 i 30 de juny. No obstant, aquestes contractacions van ser aprovades pel Consell de Ministres, és a dir, tenen el vistiplau de tots els ministres d’Unides Podem i de la mateixa secretària general del partit i ministra de Drets Socials, Ione Belarra.

Tal com es recull a l’acta de la reunió, va ser aquest òrgan col·legiat el que va aprovar un acord pel qual s’autoritza el Ministeri d’Afers Estrangers a la contractació de la cessió temporal d’espais i prestació de serveis i subministraments per a la cimera per un valor estimat de 29.752.066,11 euros. 

En aquesta mateixa reunió es va donar també l’aprovació perquè el Ministeri de l’Interior adquireixi el material necessari per organitzar el dispositiu policial destinat a la seguretat d’aquesta important trobada de l’OTAN, que ha d’actualitzar el seu projecte estratègic i que ha adquirit encara més protagonisme per la invasió russa d’Ucraïna i la petició d’adhesió a l’Aliança Atlàntica de Suècia i Finlàndia per l’amenaça que suposa Vladímir Putin. En aquest cas, l’import ascendia a 1.956.564,52 euros. 

Segons s’apuntava en la mateixa referència d’aquell 26 d’abril del Consell de Ministres, al tractar-se de contractes que superaven la xifra de 120.000 euros, era necessària l’autorització prèvia d’aquest òrgan.

La mateixa portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez, va donar compte d’aquest acord en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en la qual va destacar que la celebració d’aquest acte tindrà una repercussió econòmica positiva per a Madrid pel volum de persones que es traslladaran a la ciutat i va remarcar el valor «incalculable» en termes de reputació internacional que suposa organitzar aquesta cita en l’actual context global «tan especial».

La denúncia de Podem és que es van adjudicar «a dit». Des del Govern es va informar llavors que al tractar-se de «la protecció d’interessos essencials per a la seguretat de l’Estat, l’adjudicació del contracte es realitzarà mitjançant el procediment negociat sense publicitat», tal com estableix la llei de contractacions del sector públic.

Notícies relacionades

L’ala morada de la coalició ha utilitzat aquests contractes per justificar que no assistiran a la cimera de l’OTAN. Cap dels seus ministres ha acudit tampoc aquest dilluns a l’acte organitzat pel Govern per commemorar el 40 aniversari de l’entrada d’Espanya a l’Aliança Atlàntica, tot i que fonts de la Moncloa han precisat que només hi estava convidada la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, que no hi ha anat, segons el seu entorn, per una cita mèdica. Però si hagués pogut, asseguren al seu equip, tampoc hauria volgut assistir.

Malgrat avalar en el Consell de Ministres els contractes del Ministeri d’Exteriors i del d’Interior, un dia abans Podem va retreure durament al Govern que Espanya té reptes més importants que acollir una cimera «militarista». Igual com han fet aquest dilluns, van reclamar que aquests diners –les dues contractacions ascendeixen a 31,7 milions d’euros, no els 37 que apunta la formació morada– es destinin a reforçar l’escut social i els serveis públics.