Eleccions a Andalusia

Lidiar amb Vox des d’Igualtat: «Miraria a Castella i Lleó i a Hongria, a veure si ens assabentem del que està en joc»

Rocío Ruiz, de Ciutadans, és la consellera andalusa més perseguida per Vox

Ara, com a candidata, és clara: «Faré el que sigui perquè no entrin»

Lidiar amb Vox des d’Igualtat: «Miraria a Castella i Lleó i a Hongria, a veure si ens assabentem del que està en joc»
7
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo

El valor de la consellera d’Igualtat, Polítiques Socials i Conciliació d’Andalusia, Rocío Ruiz, de Ciutadans, és que fa tres anys i mig que lidia amb Vox, els toreja i els para els peus des del Govern del PP i Cs. Ho ha fet amb més o menys èxit, segons qui la jutgi, clar. Vox va demanar que dimitís gairebé alhora que prenia possessió del càrrec. Des d’aleshores guarda molts moments durs que admet que no pensa oblidar. L’encreuament del vicepresident de Castella i Lleó, Juan García-Gallardo (Vox), amb una procuradora amb discapacitat («Li contestaré com si fos una persona com les altres») l’ha remogut per dins. «Jo miraria a Castella i Lleó i a Hongria. A veure si ens assabentem de veritat del que està en joc a Andalusia», sosté.

A la seva cara, sobretot en debats en comissió o preguntes de control al Govern al Parlament andalús, ha sentit dirigents de Vox dir-li una vegada i una altra que la seva conselleria hauria de desaparèixer. Que les polítiques socials són «caritat», «com donar una almoina». «Ells ho verbalitzen. Davant una persona amb discapacitat pensen que li ha tocat, pobret, que s’aguanti i que ja li donarem una engruna. És que això ho he viscut jo en primera persona. Ho diuen perquè ho pensen així. Com que no creuen que les polítiques d’igualtat siguin necessàries perquè creuen que si una dona s’esforça i treballa arriba i la que no arriba és perquè no vol o no s’ho mereix. O com no creuen en la violència masclista malgrat la contundència i la rotunditat de les dades. És que Vox és així», resumeix sense mitges tintes.

Xocs a Andalusia

Recorda un debat molt dur, en el qual li van recriminar que la seva conselleria estigués malgastant milions públics en la lluita contra la violència de gènere. «Tots els diners que es gasten són per protegir les dones. Recordo que li vaig dir al portaveu de Vox: ‘¿Quant creu que costa la vida d’una dona? ¿Quin preu hi posaria? Amb els diners que invertim s’atenen cada dia 407 dones. Potser salvem alguna vida, ¿no?’. Es va enfadar moltíssim. Va ser un debat molt canyer, d’aquests que et deixen malestar. S’ha de protegir les dones, hi ha coses que no s’haurien d’explicar i jo he hagut d’explicar-les al Parlament andalús moltes vegades», recorda Ruiz.

El pressupost d’Igualtat a la Junta d’Andalusia no ha disminuït en aquests anys, malgrat que Vox va demanar la supressió de les lleis d’igualtat, LGTBi i contra la violència de gènere, a més de suprimir les ajudes als «xiringuitos de gènere», com anomenen les associacions feministes, en el primer esborrany que van posar sobre la taula el desembre del 2018 per tancar un pacte d’investidura amb el PP i Cs a Andalusia.

En els últims pressupostos, pactats amb Vox, l’Institut Andalús de la Dona va gastar 44 milions d’euros, davant els 39 de l’anterior Govern socialista; la direcció general de violència de gènere i diversitat va tenir tres milions (en tenia quatre amb el PSOE) i aquesta legislatura s’ha executat al complet l’import del pacte d’Estat contra la violència de gènere, un total de 56 milions d’euros, que s’han repartit de forma transversal per set conselleries. Avisa el PSOE que és la clau que s’hagin mantingut les partides, recorda la diputada socialista Soledad Pérez. «El que no sabem és què passaria si aquests diners, que tenen caràcter finalista, no haguessin arribat», adverteix.

Moments ‘inoblidables’

A Andalusia, Vox ha deixat més moments ‘inoblidables’. No ha recolzat l’acollida familiar per a menors. «A mi m’han dit que això de les famílies d’acollida era un negoci. Gent que s’hi apuntava per guanyar diners. La llei de la infància que hem aprovat advoca precisament per suprimir els centres d’acolliment per famílies. Vaig haver d’aguantar que Vox em demanés eliminar d’una campanya a favor d’aquest acolliment una família homosexual, que a més són amics, grans pares, que van acollir un menor marroquí adolescent i han fet una feina magnífica. Em van dir que «això» no podria ser una família. Que una família era un home i una dona casats», recorda amb certa sorna.

Un altre dels moments més complicats el va viure amb els menors immigrants. Vox es va personar en un centre que estaven a punt d’obrir al barri sevillà de la Macarena i la diputada madrilenya Rocío Monasterio va acabar amb una denúncia a la fiscalia per incitació a delictes d’odi. És un altre dels retrets que més ha fet en el ple del Parlament andalús.

«És un delicte contemplat al Codi Penal. Recordo el portaveu de Vox preguntant-me si estava amenaçant-lo. Els vaig portar a aquest centre de menors immigrants de visita. Perquè els veiessin la cara a aquests nens que deien que eren uns delinqüents. Precisament aquest centre representa el model pel qual hem apostat. Són pocs menors, amb un èxit d’integració rotund. Quan va començar a funcionar van acabar les queixes dels veïns. Els nanos són formidables. És la realitat. Ara estic obtenint dades per a la fiscalia perquè van difondre la notícia falsa a Granada que uns menors immigrants havien tirat pedres a una Verge al seu pas per un centre d’acolliment. És mentida, i així tot», recorda la consellera d’Igualtat a Andalusia.

Es va frenar també el ‘pin’ parental a les escoles i s’han continuat desplegant continguts d’igualtat o diversitat, de la mà dels col·lectius LGTBi, a les aules malgrat que això per Vox és «adoctrinar». «La clau és educar. D’això no n’hi ha dubte», respon Ruiz sobre el repunt del negacionisme de la violència de gènere en els joves.

També s’ha aprovat un pla d’igualtat potent a Andalusia, tot i que l’oposició recorda que es va posar en marxa el telèfon de violència intrafamiliar i que s’ha sentit Ruiz dir que «demanaria informes per veure si hi havia la bretxa salarial» o el president de la Junta, Juan Manuel Moreno, parlar de «xiringuitos» quan Vox creixia contra les associacions feministes. En l’inici de la legislatura aquest partit va demanar «una llista negra» amb els treballadors de les unitats de violència de gènere que mai se’ls va brindar. Llavors al capdavant del grup parlamentari hi havia un jutge, Francisco Serrano, que havia fet d’aquests assumptes la seva carrera política i ara està apartat i investigat per frau en subvenció pública.

Notícies relacionades

«En alguna ocasió, quan ha sigut dura i ha parat Vox ha tingut el nostre aplaudiment. Però moltes altres vegades hem hagut d’empassar massa. Hi ha assumptes indefensables. La consellera d’Igualtat ha navegat com ha pogut i, segons si tenia més o menys recolzament, perquè s’ha de recordar que en dues ocasions va estar a punt de ser cessada, ha sigut més o menys dura. No es pot dir una cosa i una altra alhora. Menys en aquestes circumstàncies», diu la socialista Soledad Pérez, molt menys complaent amb el balanç de la consellera, tot i que sense ocultar que amb Vox al Govern «tot podria ser moltíssim pitjor».

Aquesta legislatura va arrencar amb les associacions feministes a les portes del Parlament andalús advertint de la involució i el retrocés en drets conquistats que suposava que Vox tingués la clau de la investidura de Juan Manuel Moreno (PP). Acaba amb les mateixes associacions en peu de guerra i en alerta per la possible entrada de Vox al Govern. La candidata de Cs, que encapçala la llista del partit per Cadis, és clara: «He sigut dic de contenció i faré el possible perquè no entrin. Mai en un govern amb Vox i mai recolzar un govern on sigui Vox. Ho hauríem de repetir molt més. Mai».

Temes:

Vox Igualtat