Immigració

Interior rectifica i admet una alça en l’arribada de migrants a les Canàries malgrat el pacte amb Rabat

El senador del PP Sergio Ramos convida el Govern central a «demanar perdó» pel seu «fracàs» en el control de fronteres

Interior rectifica i admet una alça en l’arribada de migrants a les Canàries malgrat el pacte amb Rabat
5
Es llegeix en minuts

El Govern central ja no es mostra tan segur que l’arribada de migrants de manera irregular a les Canàries s’estigui reduint com a conseqüència del recent acord amb el Marroc per obrir una nova etapa en les seves relacions després del gir espanyol entorn delconflicte del Sàhara. Fins ara, els representants dels ministeris implicats, especialment el titular d’Exteriors, José Manuel Albares, asseguraven que des de la firma de l’acord hi havia una implicació més gran de les autoritats de Rabat en el control de fronteres i en la vigilància del litoral des d’on parteixen les pasteres cap a les costes canàries. No obstant, davant les xifres d’arribada de pasteres de les últimes setmanes, l’Executiu estatal no ha tingut més remei que reconèixer l’evidència i rectificar. Fins ara, l’Estat considerava que la menor arribada de migrants a finals de març i durant el mes d’abril respecte als mesos anteriors portava causa en l’acord amb el país magribí, però després de les dades del mes de maig està rectificant.

Ho va fer aquest dimarts en el Senat el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez, que després d’escoltar les dades que li oferia el senador del PP per Gran Canària Sergio Ramos, xifrant en 1.059 el nombre de migrants arribats a les Illes en els últims 15 dies, va assegurar que «s’ha pogut produir un increment de les arribades» respecte a l’any passat per aquestes dates. Amb tot, el ‘número dos’ del Ministeri de l’Interior va mirar de donar una lectura favorable d’aquestes xifres a l’insistir en l’argument que, malgrat tot, el Marroc ja està fent un esforç més gran en el control de la migració a les seves fronteres interiors amb altres països d’origen, i que amb la mateixa col·laboració entre Rabat i Madrid s’està aconseguint impedir a les costes marroquines frenar un 40% de la sortida de pasteres cap a les Canàries.

El ministeri de Grande-Marlaska assegura que «ni organitza, ni gestiona, ni finança» derivació de migrants a la Península

Pérez, no obstant, va defensar la política desplegada pel Govern central, en especial la que competeix el Ministeri de l’Interior, i va posar en valor la importància de la reunió del 5 de maig passat a la capital marroquina del Grup Permanent Hispanomarroquí sobre Migracions en què, a més d’ell mateix, van participar els secretaris d’Estat de Migracions i d’Afers Exteriors. Després de qualificar d’«èxit» aquesta reunió, va ressaltar l’acord al qual s’havia arribat per «al control correcte de les nostres respectives fronteres i respecte mutu als nostres respectius territoris». A més, va recordar que «aquesta tasca preventiva l’estem realitzant mitjançant l’enfortiment de les relacions bilaterals amb els països d’origen i de trànsit, desenvolupament de projectes amb cada un d’ells, la lluita contra les xarxes de trànsit de persones i el control de fronteres exteriors, a més del retorn de migrants irregulars».

Aquestes explicacions de Pérez van ser rebutjades de pla pel senador canari del PP que l’interpel·lava i va arribar a desafiar el representant governamental que «demanés perdó als canaris», per la qual cosa considera un «fracàs de la política migratòria», fent a l’Executiu central «responsable» d’«una de les crisis migratòries més greus dels últims anys, que segueix sense respostes per part de l’Executiu central». Després de recordar que aquest mes de maig han arribat a les Canàries 24 pasteres amb aquestes 1.059 persones que van arribar a les costes de l’arxipèlag, i 30 persones han perdut les vides en l’intent, va considerar que són unes xifres «ha d’avergonyir aquest Govern i els que tenen la responsabilitat d’establir polítiques migratòries efectives per alleujar i posar fi al drama social i humanitari que representa la immigració irregular». «Són dades que coincideixen en el temps amb les desafortunades manifestacions dels ministres Marlaska i Albares, assegurant sense rubor que la situació ha millorat, que s’està solucionant».

Ramos va afegir que «aquest Govern manté que tot va millor en una setmana en la qual es produeix una fuga de 20 immigrants del Centre d’Internament per a Estrangers (CIE) de Las Palmas de Gran Canària», i va demanar al secretari d’Estat explicacions sobre aquesta fuga, que Pérez va eludir. «Els faig responsables i culpables del que passa a les Illes amb la immigració irregular», va afirmar Ramos, que va qüestionar, a més, el recent viatge al Marroc del president del Govern, Pedro Sánchez, i va preguntar si «ha servit per a alguna cosa».

Trasllats

Notícies relacionades

TrasllatsD’altra banda, el senador popular va exigir la instal·lació urgent del radar del Sistema de Vigilància Exterior (SIVE) al nord de Lanzarote, «una eina imprescindible per reduir les contínues arribades d’embarcacions a les nostres costes i els milers de morts d’immigrants al mar, una altra de les assignatures pendents d’aquest Govern», va assegurar. Finalment, Ramos va exigir també que es doti la Policia Nacional i Guàrdia Civil dels mitjans humans i materials necessaris perquè puguin exercir les seves funcions «a l’altura de les circumstàncies, atenent la realitat de la crisi migratòria». «És inconcebible que també hagin abandonat els que treballen dia a dia per garantir la seguretat ciutadana», va concloure.

D’altra banda, el secretari d’Estat de Seguretat va negar una vegada més que aquest departament estigui darrere de les derivacions de migrants des de les Canàries a la Península, una cosa que sempre ha fet llevat de per a casos de «persones amb evident grau de vulnerabilitat», ja que els trasllats que temporalment es realitzen són competència del Ministeri de Migracions que dirigeix José Luis Escrivá. «El Ministeri de l’Interior no organitza, ni gestiona ni finança trasllats de migrants des de les Canàries a la Península, ni ho hem fet en el passat, ni ho estem fent en el present ni ho farem en el futur», va afirmar Pérez davant una pregunta de la senadora de Vox Yolanda Melero, que s’interessava per l’arribada al seu dia de migrants als aeroports de Granada, Sevilla i Màlaga.